Berba grožđa u vinogradu našičke srednje škole

Dana 20. rujna 2023. učenici 3. razreda agrotehničar su uz stručno vodstvo str. učitelja Borisa Pavića i uz ostale nastavnike stručnog vijeća poljoprivrede Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice obavili berbu grožđa u školskom vinogradu.

Grožđe sorte graševina bilo je dobre kvalitete jer su vremenski uvjeti ove godine bili izrazito povoljni s obiljem sunčanih dana. Kvalitetni grozdovi prepuni sladora bili su podatni za branje pa nije iznenađenje da učenici radije dolaze na vježbe iz vinogradarstva i vinarstva nego u školske klupe u učionicama.

Namjera SŠIK je da učenici budu osposobljeni, obučeni i spremni za život. Učenici ne bi trebali samo učiti iz knjige i radi profesora nego trebaju učiti i naučiti kako po završetku srednjoškolskog obrazovanja postati dobar gospodarstvenik i nositelj obiteljsko – poljoprivrednoga gospodarstva.

Učenici su uz pomoć nastavnika osim berbe i isprešali grožđe u školskom vinogradarskom i vinarskom praktikumu pomoću nove hidraulične preše, a mošt će učenici 4. agrotehničara uz vodstvo str. uč. Borisa Pavića njegovati kako bi dobili kvalitetno vino.

Također, učenici će u sklopu nastave i vježbi iz predmeta Vinogradarstvo i vinarstvo još nekoliko puta posjetiti vinski podrum i praktično naučiti kako proizvesti dobro i kvalitetno vino. Krajnji je zadatak da učenici u praktičnom dijelu svladavaju vještine i nauče kako proizvoditi, prerađivati, ali i plasirati proizvode. Berba je bila praćena lijepim i sunčanim vremenom te je prošla u veselom i opuštenom raspoloženju, kako priliči ovakvom događaju, navode iz škole.

Izvor: SŠIK Našice, voditelj stručnog vijeća poljoprivrede Krunoslav Kovačević, prof. mentor

Pročitajte još