Aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa u odgovoru na posljedice nevremena

Društva Hrvatskog Crvenog križa na najteže pogođenim područjima stavila su pogođenim građanima na raspolaganje aparate za isušivanje prostora kako bi se, čim je to situacija s isporukom električne energije dopuštala, moglo započeti sa saniranjem štete izazvane vlagom.

Kako bi se dodatno osnažilo kapacitete s kojima raspolažu društva Crvenog križa, iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu, od petka 21. srpnja, za društva na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko – posavske i Požeško – slavonske županije te Grad Zagreb, poslano je dodatnih 125 aparata za isušivanje. Zbog povećanih potreba zatražena je i pomoć Mađarskog Crvenog križa, koji će za potrebe isušivanja pogođenih kućanstava posuditi Hrvatskom Crvenom križu svojih 37 isušivača.

Društva Crvenog križa na pogođenim područjima provode i sve redovne aktivnosti

U utorak, 25. srpnja za područje Brodsko – posavske, Požeško – slavonske i Vukovarsko – srijemske županije isporučeno je ukupno 12 tona sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora za distribuciju pogođenim kućanstvima.

Hrvatski Crveni križ u izvanrednim situacijama poput ove pruža i psihosocijalnu podršku pogođenim ljudima na različite načine. U ovoj situaciji fokus je na psiho edukaciji putem društvenih mreža i web stranice te letaka koji će biti podijeljeni na pogođenim područjima. Timovi za psihosocijalnu podršku su u pripravnosti i spremni reagirati pojavi li se potreba i za njihovu podršku.

Društva Crvenog križa na pogođenim područjima provode i sve redovne aktivnosti, poput akcija darivanja krvi, koje su izuzetno važne i moraju se nesmetano provoditi. Svjestan dugotrajnih potreba koje će postojati na pojedinim pogođenim područjima, Hrvatski Crveni križ nastavit će pratiti potrebe te u skladu s mogućnostima pružati pomoć pogođenom stanovništvu u okviru aktivnosti koje provodi u sličnim situacijama.

Izvor: HCK

Pročitajte još