AgroRocks o klimatskim promjenama i opskrbi hranom u uvjetima sigurnosnih izazova

U organizaciji Agrokluba – Informacijskog sustava u poljoprivredi te Društva agrarnih novinara Hrvatske danas (15. rujna 2023. godine) u Centru za posjetitelje Tvrđa u Osijeku održava Konferencija o novim tehnologijama u agraru AgroRocks 2023..

Partneri Konferencije su Osječko – baranjska županija, Grad Osijek, FAZOS i HAPIH, a pred oko 150 sudionika je bogat program – od uvodnih predavanja o prilagodbama agrara zbog promjena klime i proizvodnji hrane u uvjetima trgovinskih rizika, potom panela na teme „Žitarice i uljarice i teorija kaosa?“, „Kam(a)o sutra“ i „United colors of voće i povrće“, predstavljanja rezultata M16 projekta, proglašenja pobjednika i dodjele nagrada RuralFoto 2023. do prezentacije mogućnosti i ponude Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće te B2B susreta.

Ove godine naglasak je na klimatskim promjenama i opskrbi hranom u uvjetima sigurnosnih izazova

Prilikom svečanog otvorenja skupa sve nazočne pozdravili su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i saborska zastupnica Marijana Petir.

“Drago mi je biti na Konferenciji AgroRocks gdje svjedočimo novim proizvodnim linijama i tehnologijama i svemu što je aktualno u poljoprivrednoj proizvodnji. Osječko – baranjska županija daje potporu ovakvim konferencijama jer se znanja moraju dijeliti, a uvjeren sam da će ona naći primjenu i u našim OPG-ovima i drugim firmama u poljoprivredi. Posebno ističem nedavno završeni Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, koji se uspješno popunjava i očekujemo njegovu punu popunjenost već do kraja godine. Vidimo da su takve investicije i podrška našim voćarima, vinogradarima i drugim proizvođačima nužno potrebni te ćemo nastaviti u tom smjeru.” – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

AgroRoks već treću godinu za redom okuplja važne aktere agrara, poljoprivredne proizvođače i udruge, predstavnike regulatora, javne, državne i lokalne administracije te znanstvene zajednice, a raspravlja se o prilikama i izazovima u poljoprivrednoj proizvodnji i mogućnostima snažnijeg razvoja agrara i općenito ruralnih područja. Ove godine naglasak je na klimatskim promjenama i opskrbi hranom u uvjetima sigurnosnih izazova, a aktualiziralo se i pitanja razvoja sela i poljoprivrede kroz prizmu novih rješenja i modela.

Pročitajte još