9 načina kako kućni budžet možeš držati pod kontrolom

Nakon što su praznici prošli, možda je vrijeme da se pozabavimo kućnim budžetom. Prilikom kupovine darova, izlazaka i posebnih događanja u studenom i prosincu, vrlo je lako potrošiti više nego što smo planirali. Stoga je siječanj savršeno vrijeme da kućne financije dovedemo u red!

Uz ovih 9 savjeta lako možeš kućni budžet držati pod kontrolom!

1. Prati svoju potrošnju

Nikada nećeš znati koliko možeš uštedjeti dok ne znaš točno gdje trošiš. Uzmi svoj omiljeni notes i popiši sve svoje troškove i tek tada ćeš vidjeti na što ti odlazi većina novca. Ako ne voliš pisati postoje i besplatne aplikacije koje će pratiti tvoju potrošnju umjesto tebe. Ovo je važan prvi korak jer možeš lako vidjeti gdje novac odlazi u odnosu na ono gdje bi trebao odlaziti. 

2. Napravi proračun

Ovo možda izgleda očito i jednostavno, ali djeluje! Dok se stavke poput plina, vode i struje razlikuju od mjeseca do mjeseca, stavke poput poreza, hipoteka, kredita i usluga trebale bi ostati iste. Potrudite se da 50% tvog prihoda ide za osnovne troškove, 30% za dodatke kao što su teretana, restorani, pretplate i osobni troškovi, a 20% za uštedu.

3. Smanjite pretplate

Pregledajte sve aktivne pretplate koje imate od Netflixa, Amazon Prime-a, HBO-a, mobilnih pretplata, teretane i otkažite sve ono što vam ne treba. Je li vam zaista nužno imati pretplatnu na HBO i Netflix u isto vrijeme?

4. Pratite kataloge i akcije

Cijene hrane su značajno porasle, što je mnoge potaknulo da prije odlaska u kupovinu prelistaju sve kataloge dućana u blizini. Ako imate dućan u koji godinama odlazite, a cijene vam ne odgovaraju – možda je vrijeme da cijelu kupovinu ne obavite u samo jednom dućanu, nego u više njih.

5. Kuhajte obroke za 2 dana

Mnogo je jela koje možete pripremiti za 2 dana kao što su npr. variva. Čemu svaki dan prljati suđe, trošiti struju ili plin na kuhanje kada sve to možete pripremiti u jednom danu? Priprema većih obroka često znači uštedu na namirnicama kao i na režijama. Ostatke hrane uvijek možete smrznuti. 

6. Polako s dostavama

Ako ste navikli naručivati hranu svaki tjedan, možda je vrijeme da još jednom razmislite o tome. Uz porast cijena hrane porasli su i troškovi dostave. Pizzu uvijek možete sami napraviti doma. Ako ne možete bez toga, pratite akcije u aplikacijama za naručivanje hrane pa naručuje one artikle koji su taj tjedan na akciji. 

7. Pretplatite se na newsletter-e

Obavijesti o rasprodajama u vašim omiljenim trgovinama uštedjet će vam novac. Ako vam smetaju česte promotivne poruke koje trgovine šalju, otvorite novu e-mail adresu samo za primanje takvih obavijesti!

8. Kupite na rate

Ako trebate kupiti neki veći ili skuplji artikl, raspitajte se u kojem dućanu je moguće plaćati beskamatno na rate. Mnogi dućani s tehnikom nude ovakve načine plaćanja. Zašto biste novu perilicu rublja platili odmah, ako ju možete platiti na 12 rata bez kamata?

9. Prodaj predmete koji ti više nisu potrebni

Iznenadili biste se koliko novca možete zaraditi prodajom predmeta koje više ne trebate! Nemojte samo bacati stvari u ormar, spremište ili ispod kreveta. Poslikajte ih i objavite na online oglasniku. Sigurno postoji netko spreman platiti za to što vama više ne treba!

Mamin kutak; Foto: Freepik

Pročitajte još