48. skupštinom Hrvatskoga knjižničarskog društva obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica obilježen je otvorenjem 48. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva pod naslovom „Pišem, čitam, razumijem i primjenjujem: zakonodavna podloga za poslovanje društva“ koju je otvorio izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Podsjetivši kako je Mjeseca hrvatske knjige ove godine otvoren u novoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, čime je završen važan proces u obnovi ratom stradalih knjižnica izgradivši reprezentativnu zgradu suvremene knjižnične arhitekture, državni tajnik Poljičak se osvrnuo na temu ovogodišnje Skupštine te istaknuo kako je usvojen moderan zakonodavni okvir koji je jamac kvalitetnom pristupu kulturnim sadržajima i knjižničnim uslugama svim građanima i koji osigurava preduvjete za razvoj svih vrsta knjižnica i knjižnične djelatnosti sukladno potrebama i izazovima 21. stoljeća. Podsjetio je i na Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti čime se posebno naglasila uloga knjižnice kao otvorene, javne kulturne ustanove koja mora odgovarati na sve zahtjevnije i složenije potrebe današnjeg društva te zastupljenost knjižnične djelatnosti u više posebnih ciljeva Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

Na skupštini je dodijeljeno i priznanje „Knjižnica godine“

„Ministarstvo kulture i medija osmislilo je i novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice kojim su znatno povećana izravna sredstva za nabavu odabranih naslova.“ – rekao je državni tajnik Poljičak i dodao kako je cilj novog modela pridonijeti većoj dostupnosti knjige, unaprijediti distribucijske mreže, poticati nakladnike i knjižnice na veću promociju kvalitetne domaće i strane knjiške produkcije. Posebno je pohvalio knjižničare koji daju podršku provedbi Nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje“ koji proizlazi iz Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Pozdravnim govorom obratila se i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednica Zagrebačkoga knjižničarskog društva Dorja Mučnjak i predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva Jasenka Pleško. Na skupštini je dodijeljeno i priznanje „Knjižnica godine“ Centru za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković, koje Hrvatsko knjižničarsko društvo tradicionalno dodjeljuje 11. studenoga povodom Dana hrvatskih knjižnica najboljoj knjižnici, s ciljem poticanja inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada. Skupštinu Hrvatskoga knjižničarskog društva organiziralo je Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Zagrebačkim knjižničarskim društvom.

Foto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Pročitajte još