46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku i Našicama

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, održat će se u izvorištima tamburaštva, u Osijeku i Našicama od 31. ožujka do 2. travnja 2023. godine. Ove je godine posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavit će se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambala s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika. Svi oni pokazat će svoje umijeće na autohtonom hrvatskom glazbalu neograničenih mogućnosti izvedbom gotovo 60 skladbi, a od kojih je čak osam praizvedbi.

Kultura, tradicija i autohtonost kao simboli

Svečano je otvorenje Festivala u prostoru Arheološkog muzeja Osijek u petak, 31. ožujka 2023. godine s početkom u 20 sati. Druga se večer Festivala održava u subotu, 1. travnja u svečanoj dvorani Srednje škole Izidora Kršnjavoga u Našicama u 19 sati, a završna večer predviđena je za nedjelju, 2. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 18 sati.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tamburaške glazbe imat će priliku uživati u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalno – instrumentalnim izvedbama, dok će stručno povjerenstvo u sastavu Siniše Leopolda, Vladimira Vladimirova te Franje Batoreka vrednovati nastupe svakog ansambla te dodijeliti plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te za najboljeg vokalnog i instrumentalnog solista. Dodijelit će se i Njikoševa biser – grana najmlađem sudioniku Festivala. Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijelit će se vrhunski instrumenti iz Glazbalarske radnje Žmegač iz Varaždina.

Sve su informacije o programu i orkestrima, odnosno ansamblima dostupne na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, te na Facebooku i Instagramu. Nastupe proteklih godina moguće je pogledati na YouTube kanalu HTSO-a.

Pročitajte još