4. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu uz gozbu i glazbu uveličan slikarskom radionicom! 

Vinarije Papak, OPG Izvori života, Čobanković, KAST i Buhač predstavile su svoja pjenušava i mirna vina uz već nadaleko poznate srijemske delicije hotela Dunav na 4. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u nedjelju 12. studenoga, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Bila je ovo posebna prigoda, da se, uz besplatan ulaz koji je osigurala TZ Vukovarsko-srijemske županije, proslavi Dan županije, obilježen prethodnoga dana 11.11. u Iloku.

Program je počeo od 11h, kada je na velikoj terasi, već tradicionalno, iločki hotel Dunav, pripremio najukusnije predstavnike Srijema: kulen, kulenovu seku, sireve (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, dimljeni), šunku, čvarke, domaće kobasice, zapečene flekice s kobasicom, krumpirušu, taške s orasima i makom, salenjake  – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo. Gosti su, uz čašu pjenušca vinarija Papak, Izvori života i Čobanković, te uz mirna mlada vina pjevušili uz glazbu Tria Petre Marković ili otkrivali svoje slikarske talente na radionici Feel good & Paint, prema ideje gđe Majde Jakše, direktorice TZ Vukovarsko – srijemske županije. Tijekom druženja, domaćin Mladen Papak i organizatorica Marija Vukelić osmislili su i kratki »edukativni predah«, predstavljajući gostima vrste pjenušavih vina te načine proizvodnje kroz povijest do danas. Posebno zanimljiv je bio i “mutni” (budući novi) pjenušac tradicionalne metode vinarije Papak iz 2022. koji je još na odležavanju –  te su ga gosti kušali upravo u jednoj od etapa vinifikacije u trenutku dok još nije degoržiran.

I vrijeme poslužilo za savršeni ugođaj

Oko 14h održao se dio programa  “En primeur Srijem”: svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino: Papak mladu graševinu 2023,  Buhač svoj Merlot 2021;  Čobanković – Silvanac zeleni 2023, Kast svoja dva nova, jedina buteljirana vina – Graševinu i Traminac 2022, a  vinarija Izvori života novi pjenušac Znamen koji je, njegova autorica Mirjana Zelenika predstavila uz istoimenu knjigu, napomenuvši da je to jedini pjenušac koji ima svoju knjigu i jedina knjiga na svijetu koja ima svoj pjenušac.   

Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria ponovno je posjetitelje odveo u lijepa glazbena sjećanja s kultnim melodijama koje svi znamo, gosti su pjevušili s osmijehom na licu, a gdjetko  je i zaplesao. Čak je vrijeme poslužilo da ugođaj bude savršen, kao, uostalom, na svim doručcima dosada: topli nedjeljni i sunčani dan obasjao je vinograde u jesenskom ruhu i dao posebnu čar fotografijama, nastalim upravo u vikendu kada mošt prelazi u mlado vino, i slavi se popularno Martinje.

„Na zadovoljstvo naših stalnih, ali i novih gostiju, vinskih hedonista, nastavili smo  tradiciju održavanja  Pjenušavog srijemskog doručka u vinogradu, projekta koji se održava na više lokacija u Hrvatskoj od 2020., u organizaciji Salona pjenušavih vina i županijskih i lokalnih turističkih zajednica. Ove je godine bila posebna prigoda da u jesenskom terminu dodatno obilježimo i proslavimo Dan Vukovarsko – srijemske županije i zaštitnika Sv. Martina. Na doručku su naši vinari, osim pjenušavih predstavili i mlada mirna vina: gostima su se posebice svidjele svježe graševine 2023. vinarija Papak i Buhač te Zeleni Silvanac 2023 vinarije Čobanković.  Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu pokazao je  bogatstvo vinske i gastro ponude našega kraja te važnost uklapanja kulturoloških i umjetničkih elemenata u vinske događaje, poput slikarske radionice koja je bila pravi hit.” – istaknula je Majda Jakša, direktorica TZ Vukovarsko – srijemske županije, koja se i sama okušala u slikarskim tehnikama.

Nakon doručka u vinogradima Radoš, gosti doručka iskoristili su predivan sunčan dan za ručak u Iloku, šetnju uz Dunav, a neki i za posjet novootvorenoj vinariji Kast u samom središtu grada. 

Srijemska je nedjelja bila puna pozitivnih emocija i radosnih osmijeha, posebice onim damama koje su naučile prve “korake” u slikanju te svoje umjetničke radove ponijele doma –  kao trajnu uspomenu na jesenski pjenušavi doručak u Srijemu.   

Foto: Julio Frangen 

Pročitajte još