Međunarodni je dan arhiva

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja u svijetu se obilježava od 2008. godine s ciljem upoznavanja javnosti s arhivskom baštinom, promicanja zaštite i dostupnosti arhivskog gradiva kroz stručnu suradnju arhivskih i drugih stručnjaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPromocija jedinstvenih, vrijednih i rijetkih dokumenata

Obilježavanje međunarodnog dana arhiva omogućava podizanje svijesti javnosti o važnosti zapisa i arhivskog gradiva kao pouzdanog izvora koji pridonosi očuvanju individualnog i kolektivnog pamćenja, podizanje svijesti o prednostima dobrog upravljanja zapisima i arhivskim gradivom za uspješno, odgovorno i transparentno poslovanje te razvoj, podizanje svijesti javnosti, pojedinaca i organizacija o nužnosti osiguranja uvjeta za dugoročno čuvanje gradiva i omogućavanje njegovog korištenja, promociju jedinstvenih, vrijednih i rijetkih dokumenata koji se čuvaju u arhivskim ustanovama, povećanje vidljivost arhivskih ustanova i znanja o arhivskom gradivu na globalnoj razini.

Digitalno naše svagdašnje

Ovogodišnja tema Međunarodnoga arhivskog vijeća jest Jačanje arhiva (Empowering Archives), u koju se uklopila i nacionalna tema Digitalno naše svagdašnje. Zadnjih godinu i pol svjedoci smo kako ni arhivi nisu izuzeti od digitalnog i digitalizacije, već postaju predvodnici u očuvanju digitalnoga i digitaliziranog gradiva. Cilj ovogodišnje teme je predstaviti različite digitalne sadržaje koji su nastali u kontekstu arhivske djelatnosti, npr. virtualne arhivske radionice, digitaliziranje fondova i zbirki arhivskog gradiva, primjeri korištenja digitaliziranog gradiva na platformama i sl, navodi HAD.

Izvor: HAD

Pročitajte još

Učitavanje...