Sporazumom potvrđena kvalitetna suradnja hrvatskih i francuskih vatrogasaca

Predstavnici vatrogasnih zajednica Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske, Splitsko – dalmatinske, Zagrebačke i Zadarske županije danas (11. srpnja 2024. godine) potpisali su Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć“ (International emergency firefighters – PUI) iz Limogesa (Francuska). Potpisivanje sporazuma održano je u sjedištu Osječko – baranjske županije u Osijeku, a uz potpisnike tomu su nazočili zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladislav Bece, predstavnici Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i drugi uzvanici.

Naime, višegodišnja suradnja hrvatskih s francuskim vatrogascima se zasnivala uglavnom na obuci vatrogasnih postrojbi za spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama, odnosno u slučaju potresa. Osječko – baranjska županija tako u okviru JVP Grada Osijeka ima tri tima koji su obučeni za takve intervencije, pa su na primjer bili među prvim spasiteljima u Petrinji, a spremni su djelovati i izvan Hrvatske. Osim toga, vatrogasci JVP Grada Osijek – slijedom novih izazova, klime i tehnologije te u traženju odgovora na zadaće koje ih mogu zadesiti – potražili su pomoć kolega iz Europe u vezi tehnologije gašenja hibridnih i električnih vozila. Udruga vatrogasaca Francuske je brzo odgovorila na te upite, pa je organizirana i edukacija o taktici gašenja takvih požara.

Ovim sporazumom konkretizirana je dosadašnja suradnja

„Vatrogasci Osječko – baranjske županije već nekoliko godina surađuju s francuskim vatrogascima na visokoj razini te smo se obučili za spašavanje u slučaju potresa u urbanim sredinama. Naravno, spremni smo i za međunarodne misije, ukoliko to bude od nas tražila Hrvatska vatrogasna zajednica. Ovim potpisom samo smo stavili krunu na našu suradnju. Nakon edukacija koje smo prošli, sada tu suradnju razvijamo i na specifične požare otvorenih prostora, npr. požare šuma koji su kod nas vrlo zahtjevni. Osim toga, ovo je prigoda i za daljnju razmjenu ostalih iskustava u vatrogastvu. Prije dvije godine kao ekspert za požar otvorenih prostora bio sam kod njih na obuci i stekao određena iskustva kako bi bili spremni za sve nedaće koje nas mogu zadesiti u Hrvatskoj, ali da možemo pomoći ostalim zemljama u okruženju i gdje god nas pozove Europska komisija.” – kaže Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije.

Naglasio je važnost obuke i spremnosti vatrogasaca za požare otvorenih prostora te da je i ove godine 20 vatrogasaca iz Osječko – baranjske županije u priobalju na ispomoći tamošnjim vatrogascima. Zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i njenom predsjedniku što su omogućili potpisivanje sporazuma u koji su uključene još 4 hrvatske županije.

„U našem nastojanju za daljnje skupljanje znanja i iskustava koja su već u svijetu dostignuta, važna je i suradnja s francuskom vatrogasnom asocijacijom koja ima međunarodna iskustva, pa je smisao sporazuma upravo razmjena znanja i iskustava. Čestitam ljudima iz Vatrogasne zajednice OBŽ koji su napravili ovaj kontakt i praktično sve ovo organizirali.” – rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Potpredsjednik Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć“ Alain Choplain zahvalio je na lijepom prijemu u Osječko – baranjskoj županiji te naglasio da je ovim sporazumom zapravo konkretizirana dosadašnja suradnja. „Članovi naše Udruge su prije svega specijalizirani za djelovanje u prirodnim katastrofama poput zemljotresa, no razmjenjivat ćemo iskustva i drugim projektima. Među njima je i EU-projekt Silvanus kojim se planira pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja. Ovo partnerstvo prije svega podrazumijeva razmjenu iskustava što se tiče šumskih požara, ali i djelovanja u prirodnim katastrofama kao što su poplave ili zemljotresi. Partnerstvo uključuje i različite tipove obuke, ali i donacija u vidu motornih vozila, prije svega što se tiče djelovanja pri šumskim požarima.” – rekao je Alain Choplain.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako je riječ o izuzetno značajnom sporazumu i suradnji vatrogasaca iz Hrvatske i Francuske. „Sporazumom ćemo unaprijediti suradnju vatrogasaca te omogućiti bolju edukaciju, ali i ono što je najznačajnije za sve nas kada se nađemo u problemima i nedaćama. Naime, vatrogasci su uvijek spremni odgovoriti na sve izazove, a ovakvim sporazumima to unapređujemo i poboljšavamo. Osječko – baranjska županija ulaže mnogo sredstava u vatrogasnu zajednicu, čak i mimo onoga što je zakonska obaveza. Zbog sigurnosti naših građana želimo da vatrogasci budu na visokoj razini.” – kazao je Miletić te zahvalio županijskoj i hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na svemu što čine.

Pročitajte još