Nacionalne manjine su bogatstvo Osječko – baranjske županije

Svake godine posljednje subote u svibnju obilježava se Dan nacionalnih manjina Osječko – baranjske županije, a ovogodišnji je obilježen u subotu (25. svibnja 2024. godine) svečanom sjednicom Savjeta za nacionalne manjine OBŽ koja se održala u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko – baranjske županije u Osijeku. Svečanost obilježavanja nastavljena je na Trgu slobode na kojem je upriličen kulturno – umjetnički program, a uz predstavnike nacionalnih manjina koje sudjeluju u radu Savjeta, nazočili su joj veleposlanica Republike Slovačke u RH Nj. E. Hana Kovačova, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH Nj. E. Milaim Fetai, konzuli, saborski zastupnici Goran Ivanović, Dragana Jeckov i Robert Jankovics te drugi uzvanici.

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Josip Miletić, ujedno predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko – baranjske županije.

„Dan nacionalnih manjina nešto je na što smo posebno ponosni. Drago mi je da ovom prilikom mogu istaknuti kako 22 manjine, koliko ih ima u našoj županiji, odlično surađuju, a sve odluke na Savjetima donesene su jednoglasno. U radu Savjeta prijateljski raspravljamo i donosimo odluke s puno razumijevanja, tolerancije i suradnje, a u tom duhu Osječko – baranjska županija prošle godine je povećala izdvajanja za nacionalne manjine za 20%. Tim putem suradnje nastavit ćemo i u budućnosti.” – kazao je Miletić.

Predsjednica Koordinacije nacionalnih manjina u Osječko – baranjskoj županiji Ana Kanđera Legčević istaknula je kako se unutar Koordinacije najviše ponose povezanošću i otpornošću nacionalnih manjina, a pohvalila je i otvorenu i iznimno kvalitetnu suradnju s Osječko – baranjskom županijom.

Pročitajte još