150 godina tradicije drvodjelstva i postojanja drvne industrije u Đurđenovcu

Đurđenovac je danas obilježio 150 godina postojanja svoje drvne industrije, čija tradicija datira još iz 19. stoljeća. Današnji jubilej okupio je lokalnu samoupravu, stručnjake, bivše direktor i radnike DIK-a „Đurđenovac” te predstavnike tvrtki. Prema riječima Ivice Fridla, direktora tvrtke ProWood i Contorte te predsjednika Organizacijskog odbora današnje proslave, drvna industrija u Đurđenovcu ima bogatu i složenu povijest koja je odigrala ključnu ulogu u razvoju mjesta i regije. Tijekom proteklih desetljeća, tvrtka je proširila svoje aktivnosti od prerade drva do proizvodnje bačava, parketa i namještaja.

„Željeli smo na svečan način obilježiti 150 godina drvne industrije i drvodjelstva u našem mjestu stoga smo upriličili današnji skup. Zahvaljujući bogatstvom slavonskog hrasta krenulo je iskorištavanje ove vrijedne sirovine, odnosno pokrenuta je proizvodnja koja je omogućila brz razvoj Đurđenovca u svakom smislu i stvorila je mogućnost za ugodniji i uspješniji život. Europa je tada uvidjela što znači slavonski hrast i trebalo se domisliti na koji način ga transportirati stoga se ubrzano gradio i razvijao željeznički promet, a dio se prevozio riječnim putem. DIK „Đurđenovac” je krenuo s proizvodnjom bačava, kasnije se razvila i taninska industrija za štavljenje kože, a pokrenuta je proizvodnja namještaja i parketa što traje do današnjih dana.” – izjavio je direktor Fridl.

Potpora lokalne samouprave

Sve okupljene je pozdravio i načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović istaknuvši važnost drvne industrije za lokalnu ekonomiju te je obećao daljnju podršku razvoju ovog sektora.

„Kao što je svima poznato, sve u Đurđenovcu, pa i u Općini Đurđenovac, vezano je uz razvitak drvne industrije koja je službeno krenula 1873. godine. Izgrađena je infrastruktura, zgrade za radnike kao i mnoge znamenitosti, a poznato je kako je Đurđenovac bio drugi u Hrvatskoj s javnom električnom rasvjetom što ga je činilo vrlo modernim naseljem. Danas Općina aktivno radi na očuvanju i njegovanju ove baštine uz pomoć Ministarstva kulture i medija i ostalih ministarstava i nadam se kako će u idućem razdoblju pomoć biti i obilnija.

Od najveće važnostu jest zadržati radna mjesta – mi smo nekada zapošljavali i do 3000 radnika koji su bili ključni za poslovanje kombinata, a većina ostalih djelatnosti je bila vezana uz njega. Na prelasku u 21. stoljeće ušli smo u turbulentno razdoblje kada je DIK „Đurđenovac” prestao s radom i oko 80% stanovništva je ostalo bez posla. Nakon tog perioda bilo je pokušaja obnove koji nisu bili uspješni, ali danas imamo poslodavca koji se trudi zadržati petstotinjak radnika što u današnje vrijeme nije mali broj. Mi kao lokalna samouprava pomažemo koliko možemo, ali je jasno da je najveća odgovornost na vlasnicima privatnih tvrtki.” – zaključio je načelnik Topalović.

Također, nazočnima se obratila i Mirjana Vampovac, vlasnica tvrtki ProWood, Contorte i Select koja je naglasila ulogu inovacija, održivosti i ulaganja u obrazovanje zaposlenika kao ključnih čimbenika uspjeha. Program, kojeg je vodila Snježana Fridl, nastavljen je predavanjem kustosice Zavičajnog muzeja Našice Melite Husnjak o industrijskoj arhitekturi Đurđenovca kroz prizmu razglednica, a o valorizaciji i revitalizaciji industrijske baštine Đurđenovca govorila je dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, izvanredna profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Na povijest Drvno industrijskog kombinata u razdoblju od 1961. do 2000. godine osvrnuo se Rade Malenica dok je zavičajni pjesnik iz Sušina Luka Jokić svojom poezijom uveličao današnje obilježavanje ove značajne obljetnice.

Pročitajte još