15. Festival prava djece u OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

Početkom studenoga učenici 5. razreda OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac uključili su se u 15. Festival prava djece koji se održava u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator te na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje kao i poziv na dijalog, a propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu.

Učenike je kroz aktivnosti vodila učiteljica Katarina Najmenik

Festival je nacionalni projekt i do sada se proveo u 22 grada u Hrvatskoj. Jelisavačka je škola sudjelovala u dijelu programa namijenjenom osnovnoškolcima pod nazivom Dječje stvaralaštvo. Osnovnoškolci iz filmskih družina i klubova diljem Hrvatske u prošloj su godini snimili filmove koji progovaraju o temama koje su im važne, bliske i poznate. Nakon gledanja filmova učenici 5. razreda su u radionici analizirali filmove, razmjenjivali mišljenja, iznosili svoja iskustva te izrađivali plakate o odabranoj temi (prava djece, prava životinja, poštivanje različitosti…).

Aktivnost je odrađena na satima Hrvatskoga jezika (dio nastave medijske kulture, usmenoga izražavanja..), a učenike je kroz aktivnosti vodila učiteljica Katarina Najmenik, navode iz škole. Sudjelovanje u ovakvim projektima dio je preventivnih aktivnosti koje se provode u ovoj školi jer otvora prostor u kojem djeca mogu slobodno promišljati svijet oko sebe, baviti se njima bliskim temama, ali i razvijati kritičko mišljenje. Svi su učenici zasluženo dobili zahvalnice za sudjelovanje u projektu.

Izvor: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

Pročitajte još