reklamavelika2015a

sastanak0

Danas su službeno započeli radovi katastarske izmjere općine Martin i dijelova katastarskih općina Našice i Pribiševci. Povodom toga u Našicama u prostorijama gradske uprave održan je radni sastanak na kojem su osim domaćina gradonačelnika Josipa Miletića i zamjenika Hrvoja Šimića bili prisutni župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici Državne geodetske uprave na čelu s Načelnikom Odjela za katastarske izmjere Nikolom Vučićem, voditelj Područnog ureda za katastar Ispostave Našice Mirko Walter i drugim predstavnicima izvođača radova. Vrijednost ovog projekta je miljuna i sedamsto tisuća kuna, a sufinanciraju ga Državna geodetska uprava, županija Osječko – baranjska i grad Našice.

.be

Ivan Anušić župan Osječko – baranjske županije o ulozi županije u ovom projektu je izjavio.

sastanak0b

„Potpisali smo ugovor s Državnom geodetskom upravom, gradom Našicama i županijom Osječkom – baranjskom. Radimo katastarsku izmjeru triju katastarskih općina na području grada Našica. Vrijednost projekta je milijun i sedamsto tisuća kuna od toga 522 tisuće kuna financira Osječko – baranjska županija, 522 tisuće kuna financira grad Našice, a ostatak financira Državna geodetska uprava. Katastarskim izmjerama dobivamo funkcionalnije i racionalnije raspolaganje prostorom, lakše razvijanje gospodarstva, lakše razvijanje projekata, lakši pristup s tim projektima fondovima Europske unije. Osječko – baranjska županija je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja sufinancira ovakve projekte i koja je u ovom trenutku od 2003. godine ukupno osamnaest i pol milijuna kuna utrošila na sufinanciranje izmjera. Ukupno se radi o 41 tisući hektara koji se trebaju katastarski premjeriti i izmjeriti ili koje su već izmjerene. Vrlo je važno da i lokalna samouprava i županija i Državna geodetska uprava zajedno smo na ovom projektu. Donekle je stanje katastarskih knjiga kod nas uredu jer u prošlosti smo to znali sređivati i oni koji su bili prije nas su to sređivali, ali ipak je potrebno izvršiti katastarske izmjere i nadamo se da ćemo u skoro vrijeme imati potpuno katastarski izmjerenu cijelu Osječko – baranjsku županiju.”

Gradonačelnik grada Našica Josip Miletić o značenju ovog vrlo vrijednog projekta u kojemu uz Županiju i Državne geodetske uprave sudjeluje i Grad Našice s 522 tisuće kuna. 

sastanak0a

„Drago mi je da smo danas u gradu Našicama da možemo početi s radovima na izmjeri katastarske općine Martin. Ovo je izuzetno vrijedan i važan projekt za naš grad ukupne vrijednosti milijun i sedamsto tisuća kuna, sufinanciran s Osječko – baranjskom županijom zajedno s Državnom geodetskom upravom. Ovo je nešto što će prije svega podići standard građana da mogu adekvatno raspolagati sa svojim zemljištima, a gradu omogućiti prijave na brojne Europske projekte. Već jedan od njih smo nominirali u Martinu. Puno je toga što dobro donosi ova katastarska izmjera, a prije svega dobrobit našim sugrađanima mjesta Martin i Brezik. Nešto što će svakako pomoći da budemo uređeniji, kvalitetnije organizirani. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovome, a prije svega Državnoj geodetskoj upravi i Osječko – baranjskoj županiji na čelu s našim županom gospodinom Ivanom Anušićem što su prepoznali vrijednost ovakvih investicija u našem gradu.”

sastanak0d

Načelnik Odjela za katastarske izmjere Državne geodetske uprave Nikola Vučić je o nekim tehničkim detaljima projekta izjavio.

sastanak0f

„Projekt će trajati tri godine, sama izmjera će trajati od godinu do godinu i pol, a poslije toga je najvažnije predočavanje podataka katastarskih što je obaveza izvođača po novim ugovorima. Sada će Državna geodetska uprava to propisati i u zakon, a to je određeno ubrzanje postupka izlaganja katastarskih izmjera. Sam postupak završava 2020. godine. Valja istaknuti da je područje grada Našica jedno od rijetkih područja u Hrvatskoj gdje više Austrougarske izmjere izrađene prije 200 godina neće više biti nego sve ili komasirano za vrijeme SFRJ ili ponovno izmjereno za vrijeme Republike Hrvatske odnosno novi katastar nekretnina koji se u državi osnivao od 2000-te godine i koji jamči pravnu sigurnost nekretninama, uređeno zemljište 1/1 što je preduvjet i za dobru poljoprivredu, ekonomiju, gospodarstvo. Najvažnije bi bilo da mediji pomognu izvođaču da se u prvom koraku narednih dva tri mjeseca obavijeste građani da obilježe svoje parcele vidljivim trajnim oznakama jer to je osnovni preduvjet da katastarska izmjera bude dobro izvedena. Izvođač ima u ugovoru obvezu da mora pozvati putem medija građane, fizičke i pravne osobe da to dobro učine javnim pozivom na katastru i u lokalnim glasilima.”sastanak0c

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.