reklamavelika2015a

Foto1
Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece, koji se obilježava 17. studenoga, predstavnici Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstva zdravstva predstavili su u četvrtak brošuru sa savjetima o dojenju za majke prijevremeno rođene djece.
"Brošura sadrži savjete i iskustva za majke prijevremeno rođene djece, kako se lakše nositi s izazovima dojenja i izdajanja, a cilj ove brošure jest podržati i osnažiti obitelji s prijevremeno rođenom djecom na putu odrastanja djeteta uz osvješćivanje o važnosti i dobrobiti dojenja prijevremeno rođene djece", rekla je pomoćnica ministra zdravstva dr.sc.Ružica Palić Kramarić.
Republika Hrvatska uključila se još 2013. godine u provođenje Programa promicanja i podrške dojenju u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege koji se provodi u svih 11 jedinica pri rodilištima i u 2 izvan rodilišne jedinice.
„Program predstavlja širenje inicijative Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a 'Rodilište prijatelj djece' na odjele za neonatalnu intenzivnu skrb, a usmjeren je na edukaciju zdravstvenog osoblja i roditelja o podršci dojenju u nedonoščadi i bolesne djece“, istaknula je dr.sc.Palić Kramarić.
Foto2
Educirano je osoblje iz svih novorođenačkih jedinica intenzivnog liječenja u Republici Hrvatskoj i sve jedinice su opremljene odgovarajućom opremom za podršku skrbi i dojenju nedonoščadi.
Brošura je nastala kao dodatak projektu osnivanja prve banke humanog mlijeka, pa je Palić Kramarić podsjetila i na taj projekt, pokrenut s ciljem da se prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti hraniti se majčinim mlijekom osigura najbolja moguća skrb. Za izgradnju banke humanog mlijeka u sklopu KBC-a Zagreb, Ministarstvo zdravstva u proračunu za 2018. planira izdvojiti tri milijuna kuna.
Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić iznijela je podatke prema kojima se svake godine u Hrvatskoj prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Napomenula je da sva rodilišta u Hrvatskoj imaju status prijatelja djece te istaknula da su stope dojenja znatno porasle u prvim mjesecima djetetova života - broj dojene djece u Hrvatskoj 2008. je iznosio 56 posto, dok je lani iznosio 91 do 95 posto.
Autorica brošure Snježana Gverić Ahmetašević istaknula je kako je cilj brošure osnažiti majke da ustraju u dojenju, koje može biti izazov nakon prijevremenog porođaja.
Brošura za majke bit će dostupna u svim novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja, a majke je mogu preuzeti i na internetskim stranicama UNICEF-a.
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.