reklamavelika2015a

predsjenikca2
"Hrvatsku državu stvorili su hrabrost i žrtva svih koji su svoje živote dali u obrani hrvatskog juga", istaknula je Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović na središnjoj proslavi kojom je u dubrovačkoj luci Gruž u nedjelju završen dvodnevni program obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija „Oslobađanje juga Hrvatske“.
Svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske održano je po uzoru na svečano postrojavanje 29. listopada 1992. godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo.
Predsjednica, koja je u grušku luku stigla raketnom topovnjačom „Dubrovnik“ u pratnji ostalih visokih dužnosnika, pozvala je nazočne da velikim pljeskom odaju počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, ratnom ministru obrane Gojku Šušku i zapovjedniku južnog bojišta generalu Janku Bobetku, kao i zapovjedniku obrane Dubrovnika Nojku Marinoviću te svim znanim i neznanim junacima hrvatskog juga.
predsjenikca
„Ti su junaci bili malobrojniji i slabije opremljeni od neprijatelja, ali hrabriji i motiviraniji. Hrvatski vojnici nisu iznevjerili povjerenje svoga predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Provedbom niza operacija Hrvatska vojska je neprijatelju jasno demonstrirala sposobnost i odlučnost u obrani domovine. Te su pobjede pokazale jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske te navijestile i ostale pobjede“, kazala je Predsjednica i istaknula kako je Hrvatsku u Domovinskom ratu spasilo zajedništvo i jedinstvo.
Osim Predsjednice Republike na središnjoj svečanosti su se obratili i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, Zapovjednik obrane Dubrovnika general Nojko Marinović, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
Ranije je Predsjednica Republike nazočila svetoj misi u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije te mimohodu od katedrale do Pila povijesnih postrojbi i zastava postrojbi iz Domovinskog rata koje su sudjelovale u borbama na dubrovačkom području.
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.