reklamavelika2015a

predsjednica1

Tijekom trodnevnog službenog posjeta Rumunjskoj predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s predsjednikom Klausom Wernerom Iohannisom i drugim visokim političkim i vjerskim dužnosnicima, te se obratila gospodarstvenicima na hrvatsko-rumunjskom gospodarskom forumu, ali svojevrsni vrhunac njezina boravka u Rumunjskoj bio je emotivni susret s Hrvatima u Karaševu, Klokotiću i Lupku.

Hrvati su se na područje današnje Rumunjske doseljavali od 14. stoljeća, te se danas mala zajednica rumunjskih Hrvata, koja broji nešto više od pet tisuća ljudi, smatra najstarijom, te jezično i etnografski najbolje očuvanom hrvatskom manjinom.

Karaševski Hrvati, kako su poznati kroz povijest, toplo su dočekali Predsjednicu, koja je posebno pozdravila činjenicu da su oni uspjeli zadržati svoj identitet i održati se na tom prostoru. "Neke su se zajednice u potpunosti integrirale u novu sredinu, neke su nestale, a Hrvati u Rumunjskoj uspjeli su sačuvati svoj jezik, vjeru, običaje i folklornu baštinu - sve ono što čini identitet jednog naroda", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović pred više stotina okupljenih mještana u Karaševu.

predsjednica2

Hrvatska je Predsjednica posjetila crkvu i školu u tom mjestu u kojemu se od oko 3200 stanovnika četiri petine izjašnjavaju kao Hrvati. Nakon toga je obišla Hrvate u obližnjim selima Klokotiću i Lupku. "Doista je prekrasno i dirljivo ovdje među Hrvatima u Karaševu i okolnim mjestima. Tu su ljudi od 14. stoljeća, zadržali su svoj jezik i kulturu", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako "hrvatska država mora pomoći, ne samo ovoj hrvatskoj zajednici nego i svim ostalim hrvatskim zajednicama u svijetu", da njeguju svoje "nacionalno, vjersko i kulturno" nasljeđe.

"Iskreno cijenim vaše napore u očuvanju svoga nacionalnog identiteta, poticanja domoljublja među svojim mladim generacijama koje i s ovoga mjesta pozivam da posjete Hrvatsku", kazala je hrvatska Predsjednica.

Načelnik općine Karaševo Petru Bogdan kazao je kako su Hrvati u Rumunjskoj stoljećima očuvali identitet. "Niz raznih vlasti koje su vladale nad ovim mjestima nisu uspjele izbrisati ono što smo u srcu nosili. Ovo je narod koji je pobijedio vrijeme", kazao je Bogdan.

Predsjednik udruge Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj Slobodan Ghera ocijenio je da je posjet hrvatske Predsjednice "povijesni trenutak". "Današnja svečanost posjeta Predsjednice Hrvatske velika je čast i posebno priznanje za sve Karaševske Hrvate te istodobno dokaz da je Hrvatska uvijek brinula i skrbila o nama, kao što to čini i naša domovina Rumunjska", kazao je Ghera.

Prije polaska prema Karaševu, predsjednica Grabar-Kitarović nazočila je potpisivanju Memoranduma o suglasnosti između ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Sveučilišta Zapad u Temišvaru o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti kojeg su potpisali hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i rektor Sveučilišta Zapad u Temišvaru prof. dr. sc. Marilen Gabriel Pirtea. Temišvarsko Sveučilište Zapad tako bi uz Bukureštansko sveučilište trebalo postati drugo središte za učenje hrvatskog jezika u Rumunjskoj.

Povodom početka nove školske godine predsjednica Grabar-Kitarović je održala kraće predavanje u prepunoj velikoj dvorani sveučilišta, u kojemu je naglasila važnost visokog obrazovanja kao jednog od ključnih oruđa za demografsku obnovu i gospodarski razvoj.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.