reklamavelika2015a

zupanija1
U sklopu 9. Konferencije Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije u Osijeku je 21. listopada 2017. godine obilježena jubilarna 25. godišnjica ove prve udruge iz Domovinskog rata koja je okupila prognane građane. Njen predsjednik Branko Pek naglasio je kako je Zajednica prognanika bila prva udruga u svijetu koja je organizirana kako bi se riješili problemi 525.000 građana Hrvatske koji su morali napustiti svoje domove zbog srpske agresije te podsjetio kako su utjecali na donošenje mnogih političkih odluka i zakona. 
- ZPH-a je sudjelovala u pripremi i izradi više zakona koji su utjecali na što kvalitetniji povratak prognanika. Tako se 90 posto prognanika iz Osječko-baranjske vratilo u svoje domove, što je rijetko zabilježen rezultat u povijesti – rekao je Pek. Dodao je kako se sada radi na pripremi Zakona o naknadi ratne štete i Zakonu o ratom stradalim područjima, a smatra da bi nakon njihovih usvajanja i provedbe Zajednica povratnika mogla završiti s djelovanjem. 
zupanija2
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je kako je značajan doprinos ZPH-a u donošenju mnogih zakonskih rješenja, u suradnji s Vladom RH. Ocijenio je kako i dalje ima potreba za aktivnostima ZPH-a u rješavanju problema na područjima koja su bila zahvaćena ratom i koja zaostaju u razvoju u odnosu na druge dijelove Hrvatske. 
Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović podsjetio je da je udruga osnovana kada je postalo jasno da progonstvo neće brzo završiti. Upozorio je kako danas iz područja povratka ponovno odlaze mladi ljudi, pa i cijele obitelji, ali sada zbog loše gospodarske situacije. ZPH-a zato pokreće kampanju za donošenje zakona o ratom stradalim područjima, kako bi se zaustavio postojeći val iseljavanja. 
 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.