reklamavelika2015a

zupanija1
U osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske županije nastavlja se provedba projekta Europskog socijalnog fonda „Učimo zajedno“. Ove je godine u četvrti po redu projekt uključeno 60 pomoćnika u nastavi za 62 djece s teškoćama u razvoju. Riječ je o četverogodišnjem programu koji se s 10 milijuna kuna sufinancira iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH te s 872.432,00 kuna iz proračuna Osječko-baranjske županije. 
S obzirom na to da su potrebe za pomoćnicima u nastavi bile veće, Županija je pokrenula i interni projekt pod nazivom „Pomoćnici u nastavi“ za koji je izdvojeno još milijun kuna. Tako će i preostalih 34 učenika s teškoćama u razvoju dobiti pomoćnika u nastavi. 
zupanija2
Danas, 7. rujna 2017. godine, Osnovnu školu Vladimir Nazor u Čepinu, gdje osam pomoćnika u nastavi radi s devet učenika, obišao župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. 
"Željeli smo vidjeti kako se u prvom školskom tjednu snalaze pomoćnici i učenici. Drago mi je bilo čuti da su dosadašnja iskustva isključivo pozitivna, učenici postižu bolje rezultate u nastavi, ostvaruju bolji kontakt s razrednim kolegama i nastavnicima te puno bolje funkcioniraju kao kolektiv. Sredstva za dodatne pomoćnike smo osigurali i ona nikad ne smiju biti upitna, jer sva djeca moraju imati jednaka prava i mogućnosti kad je školovanje u pitanju." - rekao je Anušić. 
Župan je s ravnateljem škole Ilijom Pavićem posjetio učionicu sedmog razreda koji pohađa Samantha Jevđič. Samanta je ove školske godine dobila novu asistenticu, a kaže kako je pomoćnica Mandica jako draga te da joj pomaže u prepisivanju, ali i kretanju po školskim hodnicima. 
Filip Ferko je učenik osmog razreda i pomoćnika u nastavi ima od početka školovanja. Majka Snježana je zadovoljna načinom rada njegove asistentice. 
"Asistent je za djecu poput mog Filipa jedna dodatna sigurnost, ali ne samo djetetu nego i nama roditeljima. Pomaže mu za vrijeme nastave ako ne stigne sve zapisati, podcrtati, dodati nešto što ne može dohvatiti. Učitelji u razredu imaju više učenika i ako bi se posvetili samo jednom djetetu, druga bi djeca gubila nastavni tempo. Zato su asistenti tu, a osim pomoći oko same nastave, pomažu i u socijalizaciji djeteta u razrednom kolektivu. Meni kao roditelju, pružaju mir." – istaknula je Snježana. 
Većina je djece i ovim projektom dobila iste asistente s kojima su radili i prošlih godina. Time su izbjegli početno upoznavanje i nastavili s radom od prvog dana školske godine. Ivan Šajvan je pomoćnik u nastavi već četvrtu godinu istom dječaku. - Matija i ja smo odavno uhvatili korak i jako lijepo surađujemo. S obzirom na njegova motorička oštećenja, imamo posla i na satu i pod odmorom. Za vrijeme nastave mu pomognem prepisati sve s ploče, a pod odmorom se spustimo na strunjaču i vježbamo. 
Pomoćnici u nastavi i učenici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Čepina jasan su pokazatelj kako ovaj projekt daje pozitivne rezultate, stoga će bude li potrebe, rekao je župan, osigurati i sredstva za dodatne pomoćnike. Istaknuo je i kako se intenzivno radi na projektu „Besplatne prehrane za osnovnoškolce“ gdje očekuje kako će se uključiti gradovi i općine. 
zupanija3
"Nećemo praviti razliku i besplatnu će školsku prehranu imati i djeca u školama gdje Županija nije osnivač, poput škola u Osijeku, ali očekujemo i suradnju grada."– zaključio je župan. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.