bon2017 12

predavanje1

U veljači je Međunarodni dan materinskoga jezika. Obilježavaju ga svi narodi svijeta jer otkad je čovjeka i govora, onaj jezik koji prvi čujemo i naučimo, zauvijek nas veže uz majku, obitelj i narod kojem pripadamo.

Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, proglasio je UNESCO 1999. godine, a 2001. usvojena je Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članku piše: »…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebice na materinskome jeziku…«

predavanje2

Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskoga jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. U Hrvatskoj žive brojne manjine kojima je zakonom zajamčeno pravo na korištenje i njegovanje materinskoga jezika, a jedna od njih je slovačka manjina, čijih 4753 pripadnika većinom koristi materinski jezik u usmenoj komunikaciji. O slovačkom jeziku kao kulturnom fenomenu u Hrvatskoj brinu brojne institucije (škole, kulturni centri, knjižnice) i udruge, pa se Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava i u okviru slovačke zajednice u RH.

predavanje4

Središnja knjižnica Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice slovačku riječ i književnost promiče već 18 godina, a ove je godine Međunarodni dan materinskoga jezika obilježila u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu. Voditeljica Knjižnice Ružica Vinčak održala je učenicima viših razreda predavanje o jezičnoj raznovrsnosti i povezanosti knjižnica i škola u obrazovnom procesu učenja slovačkoga materinskoga jezika. Na zabavan i informativan način učenicima su predstavljene poznate i nepoznate činjenice iz pravopisa, gramatike, povijesti i specifičnih obilježja slovačkoga jezika. U predavanje su se aktivno uključili i sami učenici koji su svoje poznavanje jezika demonstrirali na slovačkim i hrvatskim „jezikolomkama“ te čitajući slovačku poeziju. Poznavanje materinskoga jezika preduvjet je za razvoj intelektualnih sposobnosti i usvajanje znanja, a izreka „Koliko jezika poznaješ, toliko vrijediš“ i danas ima jednako, ako ne i veće, značenje.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.