bon2017 12

slovaci3

Među prvim sadržajima u sklopu programa obilježavanja Dana grada Našica 2016., bila je ove subote manifestacija Našički Slovaci svome gradu.

Na njoj su svoj rad predstavili Središnja knjižnica Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Slovački centar za kulturu Našice.Središnja knjižnica Slovaka na manifestaciji pod znakovitim nazivom "Knjižnica na tanjuru" pružila je građanima Našica pogled u slovačku kulturu i tradicije kroz spoj izložbe knjiga, degustaciju 7 vrsta slovačkih jela,  prikaz ženske nošnje, glazbu i svirku na tradicionalnom instrumentu fujari i slovačke pjesme u izvedbi učenika OŠ kralja Tomislava Našice koji njeguju slovački materinski jezik.

slovaci1

Voditeljica slovačke knjižnice Ružica Vinčak i ravnateljica hrvatske knjižnice Silvija Šokić objasnile su, kako ovim sadržajem žele knjižnicu barem jednom godišnje "iznijeti" izvan prostora ustanove, u javnost, među građane, i tako popularizirati njezin rad i doprinos očuvanju slovačke kulture u našem kraju. Najvažnije od svega bilo je i ukazati na važnost multikulturalnog djelovanja i suživota svih građana u našem gradu,  među kojima istaknuto mjesto zauzima slovačka zajednica i to već 250 godina.

slovaci4

Štand knjižnice i slovačkog centra posjetili su i gradonačelnik Krešimir Žagar,  Tajnica Saveza Slovaka i predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Franjo Kanđera i predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica Ana Kanđera. Odaziv građana bio je dobar i tijekom prijepodneva manifestaciju "Knjižnica na tanjuru" posjetilo je oko 500-tinjak osoba.

Slovački centar za kulturu predstavila je, također uspješno,  kustosica Tatjana Buha.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.