bon2017 12

slovaci u našicama nova zgrada obnova

Požeška tvrtka PROMET GRAĐENJE d.o.o. počela je radove na rekonstrukciji krovišta zgrade Slovačkog centra za kulturu Našice, vrijedne 180.000 kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja mjeseca, a sredstva je osiguralo Ministarstvo kulture.

U skladu s investicijskim planom Slovačkog centra za kulturu, predviđena je obnova cijele zgrade, ali financijske mogućnosti ne dopuštaju tako velik zahvat pa je rekonstrukcija krovišta prva na redu. Nakon krovišta, slijedi zamjena vanjske stolarije i uređenja fasade. U planu je i reparacija stare drvene unutrašnje stolarije. Osim tih radova, a kako je predviđeno glavnim projektom odobrenim 2013. godine, predviđena je i zamjena vodovodnih i električnih instalacija, instaliranje grijanja te uređenje unutrašnjosti zgrade.  

Od ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice Sandre Kralj Vukšić doznajemo da su osigurana financijska sredstva i za radove na vanjskoj stolariji i fasadi. „Zbog nezatvorene financijske konstrukcije cijele investicije, ali i opsežnosti zahvata, obnova zgrade će se odvijati u fazama. Rekonstrukcija krovišta je prva faza, a nakon što završimo s tim radovima, nastavit ćemo sa zamjenom vanjske stolarije i uređenjem fasade. Za tu, drugu fazu sredstva smo riješili putem natječaja Ministarstva gospodarstva, dok za nastavak planiranih radova novac nije osiguran. Morat ćemo pratiti natječaje i na iste prijavljivati naš projekt. Čeka nas naporan i ozbiljan posao prikupljanja financijskih sredstava. No nadamo se da zbog neizvjesnog financiranja, radovi na obnovi zgrade neće se odužiti. Zapravo učinit ćemo sve da ne dođe do toga“  – rekla je Sandra Kralj Vukšić i dodala da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati kada će biti završen cijeli projekt obnove zgrade. Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi koju su 2011. od privatnog vlasnika otkupili Vlada Republike Slovačke i Grad Našice, a za potrebe smještaja Slovačkog centra za kulturu Našice, koji je osnovan godinu dana prije s ciljem očuvanja i unaprjeđenja kulture, tradicije i običaja slovačke nacionalne manjine te njenog predstavljanja u Hrvatskoj i šire. Stražnji dio zgrade u trenutku kupovine bio je u dobrom stanju i njemu su smješteni uredi Saveza Slovaka i Slovačkog centra za kulturu te prostorija za sastanke, radionice i susrete.

U prednjem dijelu zgrade koja se obnavlja, bit će arhiv, prostorija za čuvanje i proučavanje knjižne građe, izložbeni i uredski prostor. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.