reklamavelika2015a

zagorskiobicaji 1

Udruga Zagoraca Kaj Našice organizirala je po treći put manifestaciju pod nazivom ''Čez korizmu do Vuzema'', koja je održana na  platou ispred robne kuće na Trgu dr. Franje Tuđmana u Našicama.

Posjetiteljima su približeni zagorski uskrsni običaji i u tom smislu ovom prigodom su pripremljena i poslužena domaća jela i prezentirani običaji karakteristični za uskrsno vrijeme. Osim toga, bila je ovo prigoda za ugodno druženje i dobro raspoloženje na gradskom trgu.

Članice Udruge Kaj i KUD-a Zagorci Beljevina koje su oduševile narodnim nošnjama, dale su sve od sebe kako bi na drvenim štandovima dočarale stari, izvorni uskrsni stol. A na meniju se našlo zaista svega: od kukuruznog kruha, kuhanih jaja, luka, hrena, šunke, sira i vrhnja pa do zaboravljenih tradicijskih zagorskih jela i kolača koja su bila pripremljena i izložena u autohtonom posuđu koje se nekada koristilo u zagorskim domaćinstvima. Tako su se na štandovima ukrašenim domaćim platnom mogle vidjeti glinene medenice, rajngle i lonci, protvani, cimpleti, vajdliki, keramičke zdele, štubliki te tacne od debelog stakla u kojima su bili složeni kolači.

Uz sve predstavljeno, najviše je ipak oduševilo jelo – krem juha od bundeva, prežgana juha, grah s repom, rezanci sa sirom, uskrsna mesna rolada, zagorske krvavice, makova i orehova gibanica, kukuruzna zlevka, bazlamača, kuglof, žemljišek, bučnica, štrukli, pita s jabukama i rolada s pekmezom.

zagorskiobicaji 3

„U nastojanju da zadržimo tradiciju i zagorsku kulturnu baštinu i ove godine održali smo našu manifestaciju ''Čez korizmu do Vuzema'', koju organiziramo treću godinu za redom. Misao vodilja za manifestaciju svakako je bila želja da posjetiteljima približimo starinske običaje koji lagano globalizacijom i modernizacijom, nažalost, odlaze u zaborav. Cilj nam je bio da uz naš bogati gastro stol i tradicijske običaje dočaramo zagorsku uskrsnu čaroliju.“ –rekla je  predsjednica Udruge Kaj Snježana Fridl.

Zanimljiv događaj bilo je simbolično paljenje vuzmenke (uskrsnog krijesa), koju je postavio član Udruge Kaj Slavko Čelig iz Beljevine, sela u općini Đurđenovac, a čiji stanovnici u velikom broju još njeguju taj zagorski uskrsni običaj.

zagorskiobicaji 2

Manifestaciju je posjetio velik broj građana Našica i okolice, a zagorske delicije privukle su pažnju i gradonačelnika grada Našica Krešimira Žagara koji je bio u pratnji  gradskog vijećnika Ivana Keglevića, potpredsjednika Gradskog vijeća Hrvoja Šimića, pomoćnika ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravka Vukića, potpredsjednika Gradskog vijeća Hrvoja Šimića, direktora ureda Turističke zajednice grada Našica Srečka Perkovića  i načelnika općine Đurđenovac Hrvoja Topalovića.  

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.