reklamavelika2015a

 

perje kaj 1

Odjeljivale mefki od krutog dela perja i spominale kaj de ima novoga.

Udruga Zagoraca Kaj iz Našica u svojim prostorijama je organizirala tradicijski običaj čehanja perja, koji je nekada, ne baš tako davno bio rezerviran za duge zimske večeri. Zagorke su tako podsjetile da su jastuci i popluni naših baka bili ispunjeni kokošjim, guščjim ili puranskim perjem koje se dobivalo odvajanjem mekog od krutog dijela pera. Nekada se svaku večer čehalo perje kod jedne kuće jer za jedan jastuk trebalo je čak do tri kilograma perja.

Čehanju perja u Udruzi Kaj pridružili su se i muškarci, no oni nisu bili tu kako bi ženama pomogli, već su za stolom kartali te se opuštali uz vino i žganico (rakiju). Bilo je tu i domaćih kolača poput zagorske orehnjače, buhtli i uštipaka kojim su se nakon čehanja perja okupljeni Zagorci počastili. 

- Negda su naše babice perje skupljale kroz celo leto dok su klale kokoši, race, guske ili purane. Perje su posušile i dele vu papirnatu vreču. Za vreme dugih zimskih večeri skupilo se par žena i čehale su perje. Čehanje vam je posel gdje se odjeljuje mefki del od krutog dela perja. Tef mefki del i denes se, ali tak rjetko koristi za punjenje vanjkušov i poplona. Za vreme toga posla, one su se spominale kaj de ima novoga, ko se s kim posvadil, ko se bu ženil…Gazdarica je pripravila kolače od dizanog testa. Na kraju toga posla, žene su si spile domače vino, a onda su i zapopevale. Tak se saki tjedan pri drugi hiži čehalo, jedna drugoj su pomagale i zimske su si večeri kratile. Na zadnju večer su došli u muškarci i onda su svi skupa popevali i plesali jer su došli i mužikaši – ispričala nam je tajnica Karolina Čelig Uldrijan. Dodala je da čehanje perja ove godine prvi put organizirano s željom da postane tradicija i još jedan zanimljiv sadržaj u nizu aktivnosti Udruge Kaj koja će u travnju ove godine obilježiti deset godina postojanja i uspješnog rada.

perje kaj 2

- U prvom dijelu održat ćemo izvještajno-izbornu skupštinu, a potom svečanu proslavu na kojoj ćemo okupiti  naše brojne članove te prijatelje iz zagorskih klubova iz Zagreba, Vrbna, Koprivnice, Grubišnog Polja, Josipovca, Osijeka i Jarmine, zagorskih općina Bednja i Jesenje, predstavnike Općine Đurđenovac, Grada Našica i Osječko-baranjske županije te udruga i ustanova s kojima surađujemo. Na jubilarnoj skupštini prisjetit ćemo se osnivanja udruge te dosadašnjeg rada kojeg su obilježili mnogobrojni zanimljivi kulturni, sportski i zabavni sadržaji organizirani u cilju promoviranja baštine Hrvatskog zagorja – rekla je predsjednica Udruge Kaj Snježana Fridl.

perje kaj 3

Ovogodišnje čehanje perja održano je u vedrom i veselom tonu. Sitno perje letjelo je na sve strane, ali to je stalna pojava na svim čehanjima. I ovo čehanje perja još je jednom podsjetilo na nekadašnja lijepa, čak i idilična vremena seoskih sredina.

Puca bi zobrala dečka za ples

Čehanje perja nije bio samo zimski posao obitelji na selu, već i društveni događaj kojem su se veselili i stari i mladi i žene i muškarci. Uz čehanje perja okupljeni su se družili, popričali o aktualnim lokalnim temama. Čehanje perja je bilo nezamislivo bez jela i pića, pjesme i plesa, ali i upoznavanja mladića i djevojaka. ''V denišje vreme si dečki išćeju puce na sikakve načine, ali nije negda tak bilo. Mladi su se morali ženiti čim prije kaj nebi steri dečko ili puca ostali i time veliku sramotu familiji napravili. Najti si pucu nije mogel bilo da i bilo gde, već na točno određene datume ili prilike. Čehanje perja je bila prava prilika za to. Tef bi den puce najavile dečkima i pozvale ih da im se pridruže te da se uz ples i mužikaše druže i upoznaju. Osim mladih dečkof došli bi i starejši, oženjeni, koji su rado plesali s pucami. U trenutku gda bi jen od starejših rekel da sledi vulenka (djevojke koje su za udaju biraju partnera za ples), puce bi zobrale dečke s kojim su štele plesati. I to bi unda bila prilika za nje'', ispričala je starija članica Udruge Kaj koja se vrlo dobro sjeća starog običaja.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.