reklamavelika2015a

zabava martinska nasice 1

U subotu u svečanoj dvorani hotela Park  u Našicama održana je 8. tradicionalna martinska svečanost u organizaciji Udruge Zagoraca Kaj Našice, koja će slijedće godine slaviti 10. obljetnicu postojanja. Tradicija održavanja zagorskog martinja traje od 2008. godine bez prekida,  a i ove godine, članovi Udruge Kaj uz goste iz prijateljskih zagorskih klubova iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te nazočnost načelnika općine Bednja Mirka Bistrovića i gradonačelnika Našica Krešimira Žagara uživali su u martinskoj svečanosti.

zabava martinska nasice 3

O običaju krštenja mladoga vina kratko je podsjetila Kristijana Bosak, članica Udruge Kaj, dok se nazočnima prigodnim riječima obratila predsjednica Snježana Fridl.

Naša udruga već tradicionalno nekoliko godina organizira najveće Martinje u Našicama, naravno, kada imamo najveći broj aktivnih članova. Najmasovnije je svakako jer svake godine na martinskoj svečanosti okupimo dvjestotinjak posjetitelja, što članova, što prijatelja udruge. Običaj krštenja mladoga vina organiziramo osmu godinu zaredom i ponosni smo što smo unatoč teškim vremenim uspjeli zadržati tradiciju održavanja. Naravno, da martinske svečanosti ne bi bilo da nema velikog odaziva naših članova te prijatelja. Sretni smo što su s nama i dragi gosti iz Bednje, Jesenja, Vrbna, Grubišnog Polja, Koprivnice, Jarmine, Osijeka i Josipovca – rekla je Snježana Fridl.

zabava martinska nasice 2

Da su Našice postale pravo odredište slavonskih Zagoraca i nezaobilazna martinska destinacija koju cijene i žele doći, potvrdio je Stjepan Španić, predsjednik Zavičajnog kluba Adolfovac iz Osijeka, koji slijedeće godine slavi 20 godina postojanja te Zvonko Smrečki, predsjednik Zavičajnog kluba Vrbno kod Bednje, koji su u svojim pozdravnim govorima naglasili prijateljstvo i suradnju.

Izuzetno nam je drago što možemo biti na vašoj martinskoj svečanosti. Redovito se odazivamo i želimo da suradnja potraje jer nam je u Našicama među prijateljima uvijek lijepo i rado dolazimo – istaknuo je Zvonko Smrečki, zahvaljujući Udruzi Zagoraca Kaj i predsjednici Snježani Fridl na pozivu.

Na višegodišnjoj uzajamnoj i odličnoj suradnji našičkoj Udruzi Kaj te velikoj martinskoj fešti zahvalili su i predsjednik Zavičajnog kluba Zagorec iz Josipovca Mirko Pavić, predsjednik Udruge Zagoraca Podravine iz Koprivnice Mato Kuzminski, dopredsjednik Zavičajnog kluba Kaj iz Jarmine Ivan Klarić i tajnik Zavičajnog kluba ''Kaj vu srcu'' Bjelovarsko-bilogorske županije Kruno Pozaić.

zabava martinska nasice 4

Blagoslov vina s 'litanijama' na kajkavštini te molitvama po zagovoru Svetog Martina predvodio je vinski 'biskup' kojega je i ove godine utjelovio načelnik Bednje Mirko Bistrović. Ovogodišnja kuma mladome vinu bila je članica Udruge Kaj Dragica Purgar iz Beljevine, dok je iz redova gostiju izabran kum Drago Amidžić iz Našica. Sudeći po tome kako su brzo savladali čaše vina, očito se razumiju u dobru kapljicu. U obredu blagoslova mladoga vina pomagao je i 'biskupov' ministranat  Josip Broz, također član našičke udruge Kaj, koji je bio na visini vinskog zadatka.  Obred je završio pjesmom i dilemom piti il' ne piti, uz konstataciju da oni koji piju će svakako umrijeti, a oni koji ne piju umrijet će i prije.

Osim što su mošt krstili u vino, domaćini i njihovi gosti veselili su se uz zvuke
tamburaškog sastava Čokanj.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.