reklamavelika2015a

[sigplus] Critical error: Image gallery folder Slike_tekstovi/2013/2mjesec/24/v1 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Našice - Održana izvještajna skupština Udruge "Kaj"

Jučer je u hotelu Park u Našicama održana redovna godišnja Izvještajna skupština Udruge Zagoraca "Kaj". Kako ova udruga broji čak oko 250 članova, nije niti čudno da je hotel bio pun do posljednjeg mjesta te da je skupština prošla u vrlo ugodnoj atmosferi. Na skupštini su uz predsjednicu Snježanu Fridl, predsjedništvo i članove udruge bili nazočni razni uvaženi gosti institucija u gradu Našicama kao i predsjednici i predstavnici udruga i klubova koji djeluju na području grada Našica.

 

U službenom dijelu, među ostalim točkama dnevnog reda, predsjednica Snježana Fridl je iznijela temeljito izvješće o radu udruge kao i financijsko izvješće u 2012. godini te prijedlog programa rada u financijski plan za 2013. godinu.

 

Kompletno izvješće o radu udruge "Kaj" Našice možete pročitati pri kraju ovog teksta.

 

Vrlo interesantno je za napomenuti kako su se ovoj veoma brojnoj udruzi čak i jučer na samoj skupštini priključili novi članovi. Među njima je bio i gost predsjednik Mjesnog odbora grada Našica doktor Hrvoje Šimić koji se ovom prilikom  zahvalio na pozivu na skupštinu te je iskazao zadovoljstvo radom predsjedništva kao i same predsjednice.

Snježana Fridl i Hrvoje Šimić

"Velika čast mi je danas biti ovdje sa vama te vas sve skupa još jednom srdačno pozdravljam u ime Vijeća Mjesnog odbora Grada Našica kao i u svoje osobno ime. Moram naglasiti kako iz vašeg izvješća, ali i velikog broja koji ste danas ovdje prisutni mogu zaključiti da se radi o vrlo vrijednoj udruzi, vrlo sposobnom vodstvu i da svi mi možemo biti ponosni da imamo u našoj sredini ovakvu udrugu. Ovo je prvi puta kako sam prisutan nekoj od aktivnosti udruge Kaj te sam vrlo ugodno iznenađen. Mislim da radite vrlo vrijedno i da su vaše aktivnosti promicanja kulture i običaja i nasljeđa zavičaja iz kojeg dolazimo vrlo važne, ako  ne i najvrjednije. Zbog toga Vam svima želim čestitati još jednom na svemu što ste do sada radili. Prije nekoliko dana sam bio i u vašim prostorijama i mogu ponovo istaknuti kako sam stvarno ugodno iznenađen. S obzirom na zamolbu koju sam primio kao predsjednik vijeća Mjesnog odbora da se pomogne u uređenju vaših prostorija, ovom prilikom vam mogu reći kako ću učiniti sve što je u mojoj moći da vam se i ste strane pomogne. Isto tako mogu napomenuti kako ću se osim kao predsjednik MO grada Našica založiti i da vam se osiguraju i sredstva Osječko - baranjske županije te da se i na taj način pomogne radu i djelovanju ovako vrijedne udruge i u budućnosti.

 

Možemo napomenuti kako je nakon službenog dijela ove skupštine, uslijedila svečana večera i zabava uz glazbeni sastav "Kaj".

{gallery}Slike_tekstovi/2013/2mjesec/24/v1{/gallery}

 

IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE KAJ NAŠICE U 2012. GODINI

 

Nastavljajući s provođenjem osnovnih statutarnih ciljeva i zadaća, Udruga je provodila određene aktivnosti te više nego uspješno nastavila očuvanje i promociju povijesne i kulturne baštine, te običaja Hrvatskog zagorja. 

Prošle godine u veljači održana je Večer kajkavštine na kojoj su, uz mješoviti pjevački zbor naše Udruge, nastupili i članovi KUD-a Zagorci iz Beljevine.

Snježana FridlUdruga se uspješno uključila i u program obilježavanja Dana grada Našica sa dva sadržaja. U organizaciji Udruge,  ljubitelji kazališne umjetnosti u Domu kulture u Našicama uživali su u predstavi Bednjanska svadba u izvedbi KUD-a "Franjo Sert" iz Bednje. Buran pljesak na kraju predstave na najbolji je način pokazao da je publika prepoznala trud, entuzijazam i rad što ga bednjanski dramski amateri ulažu u čuvanje svojih izvornih narodnih i po mnogočemu, posebnih bednjanskih svadbenih običaja. Osim samog scenskog prikaza, vrijednost predstave čini i govor bednjanskog kraja kojeg je zbog njegove specifičnosti i izvornosti Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom. No nisu se osjećale nikakve jezične barijere između glumaca i publike koja je uz puno smijeha i komentara sudjelovala u predstavi. U lipnju, za Antunovo,  organizirali smo izložbu Zlatne ruke zagorske,  koja ima tradicionalni karakter, i na toj manifestaciji predstavljamo radove naših samozatajnih i vrijednih članova. Na ovoj izložbi prezentirali smo narodne nošnje koje izrađuje članica Ružica Sambol iz Beljevine i drvorez Stjepana Šprema iz Granica.

Krajem kolovoza Udruga je organizirala peto, jubilarno hodočašće članova i prijatelja u Mariju Bistricu. Tradicionalno vjersko-turističko hodočašće upotpunili smo izletom u Krapinu, gdje smo posjetili tamošnji muzej i crkvu sv. Katarine u kojoj nas je srdačno ugostio fra Rikard Patafta, gvardijan i župnik u toj najstarijoj krapinskoj crkvi.

Ponovno smo uspješno organizirali Martinsku zabavu, koja je, unatoč teškoj ekonomskoj situaciji, okupila velik broj članova, prijatelja i simpatizera udruge, te goste iz općine Bednja i slavonskih zagorskih klubova iz Josipovca, Jarmine i Osijeka. 

Udruga će proteklu godinu pamtiti i po uspješnom domaćinstvu Sportskog susreta klubova Zagoraca iz Slavonije, koji je održan u rujnu na ribnjacima Ivana Peršića u Donjoj Motičini.

Udruga je u prosincu organizirala  Memorijalnu večer posvećenu  Rudolfu Rajteru, učitelju i nastavniku glazbe koji je službovao i u Našicama, gdje se afirmirao kao zborovođa Pjevačkog zbora pri Kulturno-umjetničkom društvu Lisinski. Rajterov umjetnički život obilježila je ljubav prema rodnoj grudi, Hrvatskom zagorju i skladanje kajkavskih popevki.  Rudolf Rajter snagom svog umijeća osvojio je srca mnogih glazbenih stručnjaka, a značajan je i za našu udrugu Kaj kao skladatelj jedne od najljepših zagorskih popevki. Njegova poznata skladba POLEG JEDNE VELKE GORE, s pravom je prozvana zagorskom himnom. Ova skladba i pripadajuće riječi na najljepši način dočaravaju atmosferu tradicionalnog zagorskog kraja kojeg svi rado nosimo u srcu. I zato smo s poštovanjem i zahvalnošću za svekoliko duhovno bogatstvo koje nam je ostavio u naslijeđe, s ponosom organizirali memorijalnu svečanost  povodom 100. obljetnice rođenja. Lik i djelo ovog skladatelja zagorske duše i podrijetla predstavio je posjetiteljima umirovljeni pedagog Branko Kranjčev, a glazbenu ostavštinu dijelom je dočarao i mješoviti zbor naše Udruge. Tu su probe našeg mješovitog zbora svake srijede pod ravnanjem Marije Kumrić iz Nize.

Izvršni odbor radio je na nastavku i proširenju suradnje sa zagorskim udrugama u Slavoniji, kao i na suradnji s općinama Bednja i Jesenja. Posebnu dobru suradnju Udruga je nastavila s Zavičajnim klubom Adolfovac iz Osijeka te Zavičajnim klubom Kaj iz Jarmine.

Od posjeta i sudjelovanja u manifestacijama u organizaciji naših zavičajnih klubova u Slavoniji, izdvajamo nastup malonogometne ekipe na turniru u Josipovcu, a bili smo i na  tradicionalnoj Zagorskoj noći u Bizovcu te na proslavi 25 godina Zavičajnog kluba Vrbno kod Bednje.

Na poziv načelnika Bednje Mirka Bistrović, u srpnju je izaslanstvo Izvršnog odbora posjetilo tamošnju Općinu te smo bili gosti amaterskog festivala kajkavske popevke u Cvetlinu. 

Udruga je bila uvijek otvorena za nove članove, dobronamjerne i poštene građane, bez kojih ne bi bilo moguće njezino aktivno djelovanje. Tako je samo u proteklih desetak dana u Udrugu primljen 21 novi član, pa tako Udruga broji 258 članova.

Izvršni odbor održao je 8 sjednica i više radnih dogovora, a na svim sjednicama redovito su bili svi članovi Nadzornog odbora, dok Sud časti nije imao potrebe za zasjedanjem. Trojica članova Izvršnog odbora – Zvonko Jurić, Ljudevit Kontrec i Stjepan Klasić, nezadovoljni ispunjenjem  osobnih ambicija,  svojevoljno su napustili Udrugu te su tim svojim postupkom zapravo učinili veliku korist i dobrotu  Izvršnom odboru i samoj Udruzi. 

Na kraju, Izvršni odbor zahvaljuje na povjerenju, radu, svesrdnoj pomoći i potpori članovima i podupirateljima, svima koji su na bilo koji način pomogli rad Udruge, a posebno onima koji su joj vjerni od njezinog osnutka.

Nek' nam navek' živi naš dragi Kaj!

Predsjednica:

Snježana FRIDL

 

{module Adsense 300x250 - slika} {module Adsense 300x250 - slika}

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.