banner izzy2016

planinari nasice 1

U želji da se široj populaciji približe blagodati prirode i pitome planine „Krndije“ na čijim obroncima se smjestio i naš lijepi gradić, planinarsko društvo „Krndija“ povodom Dana grada Našica u lipnju svake godine organizira „Antunovski piknik".

Manifestacija je to nadaleko poznata u planinarskom svijetu ravne nam Slavonije čiji žitelji rado posjećuju krndijske vrleti prepune blaga i priča protkanim bogatom prošlosti koju rado evociramo kroz turističko- povijesni, ali i prirodni dio.

Ove godine piknik se održao 24. –ti put zaredom, u nedjelju 11. lipnja. Pobrinuli smo se da organizacijski ove godine još više truda uložimo nego prošlih kako bi našim gostima, ali i nama taj dan prošao u lijepom sjećanju. Vrijeme nas je taj dan nagradilo zrakama sunca koje su obasjale livadu na Paulinovcu na kojoj su se igrala djeca dok je šuma bila skrivena u dubokom hladu. Sve je bilo spremno za uživanje u lijepom danu, toplim krndijskim šumama i idealnom izletištu kakav je Paulinovac.

planinari nasice 2

Uz to, ova godina posebna je za našičko i slavonsko planinarstvo pa je i piknik obilježen u duhu značajnih obljetnica. Naime, radi se o 95 godina planinarstva u Našicama i 55 godina našeg društva, jedne od najstarijih i najaktivnijih udruga našičkog kraja kroz čiju su bogatu povijest prošli mnogi pojedinci, generacije te čitave obitelji. Također se obilježava i 60 godina Slavonskog planinarskog puta, najstarije obilaznice u Hrvatskoj čiji putovi po vijencu planina slavonskog gorja broje više od 300 kilometara dužine. Obilaznica je to čija je početna točka davne 1957. bila upravo željeznička postaja Londžica gdje se danas nalazi objekt našeg društva, planinarska kuća „Krndija“ koja je otvorena 2014. godine

Kako to i priliči planinarskom pikniku u prirodi, od ranog jutra razdragani posjetitelji, prijatelji i građani pristizali su na plato Paulinovca gdje su mogli osjetiti svježinu zelene krndijske flore i nadolazećeg ljeta. Planinari i zaljubljenici u prirodu te oni koji će to tek postati ovdje uvijek rado dolaze jer znaju da ih čeka lijep ugođaj pitomih brežuljaka i ljubaznih domaćina i pokoja kapljica razgovora sa starim dobrim prijateljima pa dobra posjeta niti ove godine nije izostala. Okupilo se 150 planinara iz 12 prijateljskih slavonskih planinarskih društava i gosti iz HPD-a „Kapela“ Zagreb. Nakon dočeka gostiju koji su se mogli okrijepiti slavonskim specijalitetima, kupiti spomen karticu pohoda, prijaviti se i uzeti pečat manifestacije, krenulo se na staze. Najprije je gostima riječ dobrodošlice uputio Hrvoje Tržić, predsjednik PD „Krndija“ Našice. Pritom je naglašena važnost ovih obljetnica za našičko planinarsko društvo i samo slavonsko planinarstvo, a gosti su pozvani na središnju proslavu velikih jubileja našičkog društva koja će se organizirati u studenom u sklopu Planinarskog tjedna kada će zanimljiva predavanja održati poznata imena hrvatskog planinarstva. Osim druženja u prekrasnoj prirodi, organizirane su i staze uzduž i poprijeko naše Krndije. Ubrzo je livada na Paulinovcu ostala gotovo prazna jer piknik osim druženja ima i karakter planinarskog izleta koji se sastoji od dvije staze koje su prilagođene svima, i početnicima i onima iskusnijima koji imaju više planinarskog staža u nogama. Prva staza u trajanju dva sata, ujedno i kraća i lakša, išla je od Paulinovca do Bedemgrada, srednjovjekovne utvrde iz 14. stoljeća, povijesnog simbola Krndije i Našica o kojemu posjetitelji vrlo malo znaju. Ovdje je u suradnji sa Zavičajnim muzejom održan sat povijesti o čijem je povijesnom značenju ispričala Silvija Lučevnjak, ravnateljica muzeja. Druga staza u trajanju četiri bila je duža i malo zahtjevnija, a planinari su prošli dijelom Slavonskog planinarskog puta preko Ivininih vrela do Londžice gdje su se odmorili i okrijepili kod pl. kuće „Krndija“ te nastavili put do Paulinovca. Neki koji su imali želju vidjeti Bedemgrad su prošetali do tog lokaliteta, svjedoka prošlosti koji prkosi zubu vremena izazivajući divljenje svih posjetitelja ovdje u srce stare Krndije.

planinari nasice 3

Po dolasku sa staza, uslijedila je podjela zahvalnica svim društvima, kušanje kulinarskih specijaliteta, zabava uz pjesmu tamburaša i druženje do poslijepodnevnih sati. Piknik je opet opravdao očekivanja, sudeći po riječima i ozarenim licima te pohvalama gostiju koji su sretno napustili našu pitomu planinu s nadom da se vidimo i iduće godine. Promicanje našeg grada, naše pitome planine Krndije, zdravlja, kretanja, druženja, upoznavanje novih krajeva, mjesta i ljudi uz planinarske radosti i aktivni odmor u prirodi su ono što ćemo i dalje prakticirati kroz aktivnosti našeg društva kao i kroz Antunovski piknik. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.