banner izzy2016

planinari1

Ovogodišnji Dani hrvatskih planinara održani su od 28. travnja do 1. svibnja 2017. godine u Babinom Polju na zelenom otoku Mljetu.

Domaćin je bio HPD „MLJET“ iz Goveđara uz suorganizaciju Hrvatskog planinarskog saveza. Ovo je priznanje otoku Mljetu jer se prvi put u povijesti dogodilo da je netko organizator ovako značajnog događanja po drugi put (prvi put 2012.)

Prema evidenciji organizatora, na Danima se okupilo 1200 planinara i izletnika iz 110 planinarskih društava iz Hrvatske, 3 iz BiH, 2 iz Crne Gore i 5 iz Srbije.

Organiziran program obilaska planinarskog puta i Mljetske planinarske obilaznice, prirodnih ljepota otoka, kao i arheoloških nalazišta započeo je 28. travnja i trajao do 1. svibnja.

Udruga Slavonski planinari na čelu s predsjednikom OtmaromTosenbergerom organizirala je prijevoz autobusom za članove slavonskih društva s polaskom 28. travnja 2017. u večernjim satima. Putovanje preko BiH uz nekoliko graničnih prijelaza, provjera i skeniranja dokumenata.

Dolazak na Mljet u ranim jutarnjim satima 29. travnja 2017. Smještaj naše grupe bio je u mjestu Sobra, a ostalih u kampu Mungos u Babinom Polju. Budući da je u dopodnevnim satima padala kiša, na hod smo krenuli u 13.00 sati iz mjesta Sobra starom austrijskom planinarskom stazom i dalje dijelom Mljetske planinarske obilaznice do Babinog Polja. Nakon ručka i kratkog odmora, hod smo nastavili kroz lijepe vinograde i maslinike do Odisejeve špilje i proveli vrijeme na poznatim mljetskim klifovima s pogledom na otvoreno more.

planinari2

U nedjelju 30. travnja 2017. krenuli smo vozilom do mjesta Polače smještenog u zapadnom dijelu otoka Mljeta (Nacionalni park). U mjestu se nalaze ostaci rimske palače, koja još od 2. stoljeća moćno stoji i svjedoči o prošlim vremenima isklesanim u kamenu. Nakon plaćene ulaznice za Nacionalni park (koja je ujedno i ulaznica za vožnju brodom po Velikom jezeru), nastavljamo uz obalu prema Pristaništu uz Malo jezero. S ovog mjesta brodić nas odvozi na otok Sv. Mariju gdje smo vrijeme proveli u razgledavanju crkve, samostana i prekrasne vegetacije ovog otočića. Nakon uplovljavanja u malo pristanište, nastavljamo hod kroz šumu Alepskog bora, hrasta crnike i makije, koja se spušta do obala dvaju morem povezanih zaljeva, Velikog i Malog jezera. Kratak odmor u mjestu Soline te nastavak hoda prema vrhu Montokuc i dalje Mljetskom planinarskom obilaznicom prema mjestu Polače. Vozilo nas prevozi do Babinog polja. Ručak, kratak odmor i uspon na najviši vrh otoka Veli Grad s kojeg se pruža prekrasan pogled na otoke i planine u blizini, od kojih se posebno ističu, Mljetu najbliži otok Lastovo i poluotok Pelješac. Povratak s hoda u večernjim satima.

U ponedjeljak 1. svibnja 2017. isplovljavamo trajektom u 6.00 sati prema luci Prapratna na poluotoku Pelješcu i nastavljamo putovanje do slapova Kravice na rijeci Trebižat (u Bosni i Hercegovini). Slapove često nazivaju i malim Plitvicama. Dolazak kući u večernjim satima.

Marina Lazar i Danijela Puhanić

 

 
banner kraj

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.