banner izzy2016

jaglaci1

Manifestacija koja iz godina u godinu privlači sve veći broj planinara, izletnika, zaljubljenika u prirodu, rekreativaca i one željne svježeg i čistog papučkog zraka, zasigurno su „Papučki jaglaci“ koji su se ove godine održali po jubilarni 35 puta.

Glavni organizatori bili su i ovog puta vrijedni članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega uz potporu Parka prirode Papuk. Ovogodišnje jaglace pohodilo je više od 2000 planinara iz 70 društva, planinarskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire. Papuk je otvorio svoja vrata ljubiteljima predivnih visova punih proljetnog cvijeća, bistrih i čistih potoka te povijesnih struktura čiji su ostaci još uvijek vidljivi i intrigantni. Ovo je svojevrsni prvi organizirani proljetni izlet na Papuku. U ponudi je bilo pet različitih staza, odnosno zaista za svakoga ponešto. Od najkraće staze u trajanju tri sata do staze koja je za malo iskusnije planinare u trajanju od šest sati. Jankovac, Trišnjica, Lapjak, Češljakovački vis, velički stari grad samo su neki od poznatih odredišta skrivenih u srcu južnog Papuka koji su bili na putu planinarima ovog pohoda. Već tradicionalno, gosti ovog pohoda su i našički planinari, članovi PD „Krndija“ koji jako dobro poznaju papučke staze, puteve i proplanke pa su praktički već tamo domaćini.

jaglaci2

Uz ovaj prekrasan izlet, članovi PD „Krndija“ već neko vrijeme markiraju i uređuju planinarske puteve za koje su zaduženi. To rade školovane osobe, tzv. markacisti koji se brinu da je planinarski put dobro obilježen svakom planinaru koji ga dobro ne poznaje kao i putniku namjerniku.

jaglaci3

Uz planinarenje u srcu parka prirode, cilj ovakvih velikih pohoda u prirodi je uživanje, druženje, opuštanje, širenje pozivne energije i upoznavanje novih ljudi. Svatko ima razloge zašto već godinama pohodi ovaj najmasovniji planinarski pohod u Slavoniji, ali svi se mogu složiti da doživljaji koje Papuk pruža u ovo doba, ali i u ostalim godišnjim dobima pružaju neopisiv osjećaj ispunjenja svih osjetila, sreće, odmora, ali i duševnog mira.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.