bon2017 12

planinari1

Unatoč (ne) opravdanoj histeriji i pompi o „polarnoj“ hladnoći u nas, našički planinari u petak su uživali u prvom ovogodišnjem izletu i sunčanom danu uz laganu šetnju. Jednostavno, za nas planinare lošeg vremena nema, a planinski okoliš pruža svoje ljepote kroz svako godišnje doba.

Već tradicionalno uputili smo se iz centra do Granica, točnije Vignjišta, gdje smo dalje pješačili do pl. kuće "Borovik" i jezera Borovik. Spontani sastanci đakovačkih i našičkih planinara nekoliko godina unazad rezultirali su i prerasli u manifestaciju "Tri kralja na Boroviku" koja se održava svake godine kao naš prvi organizirani izlet. Odličan odaziv i 20- ak planinarki i planinara je bilo spremno doživjeti dobro društvo, lagano opuštajuće hodanje i  dojmljive prizore neodoljivih zimskih kulisa koje su nam željele predstaviti slavonsku snježnu priču. Ovaj izlet bio je po svojoj težini vrlo lagan i prilagođen svima, od starijih do mlađih. Inače, početak planinarske godinu uvijek je lakši što zbog razdoblja blagdana u kojemu većina planinara odmara, što zbog uvoda u kondicijski teže i zahtjevnije izlete koji nas čekaju kasnije, a tijelo se  treba postupno prilagoditi. Start planinarske godine uvijek iznova nudi upoznavanje s lokalnim gorjima, a tek s odmakom godine upućujemo se dalje u ostale hrvatske krajeve i inozemstvo. Planinarstvo uključuje lokal patriotizam, a i upoznavanje i poštivanje tuđih krajeva i kutaka našeg jedinog planeta čiji smo svi stanovnici.  Od Granica su nas pratili i uživali s nama planinari iz Kutjeva, Đurđenovca, Feričanaca i Slavonskog Broda. Istočna Krndija, inače puno niža od zapadnih predjela, osvanula je u prekrasnom ledeno-bijelom ruhu i idiličnoj atmosferi ledom i snijegom okovanih slavonskih vrleti. Nakon gotovo dvosatnog hodanja, stigli smo do pl. kuće "Borovik" gdje su nas dočekali domaćini i tad je počelo druženje uz neizostavne slavonske delicije i grijanje uz vatru. S nekima se nismo vidjeli vrlo dugo pa je prilika da se podružimo i razmijenimo pokoji prijedlog vezan sa naše godišnje planove izleta.  Neki su prošetali do jezera Borovik koje izgleda vrlo bajkovito i sjajno dok ga sunce dražesno obasipa svojim zrakama poput najboljeg slikara u ovo doba godine. Nakon druženja, vratili smo se istim stazama do Granica dok su nas pratili huk vjetra, pucketanje snijega pod nogama i očaravajući pejsaž snene šume umivene bijelim plaštem.  U daljini, po povratku u Granice, opazili smo i lisicu koja je bila u potrazi za nečim nepoznatim. Ledeni šumski sag ipak nije očuvan u potpunosti jer se životinjski tragovi otkrivaju na svakom koraku, a ljudskih gotovo da i nema. Čim nas je primijetila, otisnula se u bijela prostranstva. Krndija je u ovo doba puna  divljih životinja koje izlaze u potrazi za hranom. No, ipak mi planinari se relativno često susrećemo s njima i kao gosti nemamo problema s domaćinima ovih planinskih terena.

planinari2

Gotovo 14 km relaksacije u oba smjera i lijepi dojmovi te nadasve odlično provedeno vrijeme zaključci su ovog pohoda. Mi planinari smatramo da je puno bolje i kvalitetnije provedeno vrijeme u prirodi nego ispred tv-a ili kompjutora, a mnogo je razloga takvih razmišljanja. Prilika je i ovim putem da sve koji se slažu s nama i vole upoznavati domaće i strane planine pozovemo da postanu članovi PD „Krndija“ Našice. Planinarstvo i povratak prirodi uključuju upoznavanje predivnih krajeva i ljudi, nepoznatih predjela, poboljšavaju zdravlje i vrlo pozitivno djeluju na vještine snalaženja u prirodi,  ljudsku psihomotoriku i kardiovaskularni sustav. Stoga, priključite se, probudite sva osjetila, dišite punim plućima i uživajte zajedno s nama u svim ljepotama i čarima planinarenja.

Hrvoje Tržić,

glasnogovornik i dopredsjednik PD „Krndija“ Našice

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.