bon2017 12

bozicstipe1

Ovog je vikenda u Našicama, u organizaciji PD Krndija, u Domu kulture svjetski poznati alpinist, planinar, speolog i snimatelj Stipe Božić pred punom dvoranom predstavio Kiklopom nagrađenu knjigu ''K2 -Trijumf i tragedija''. Prije samog izlaganja, našički planinari, članovi Planinarskog društva „Krndija“ dopredsjednik i glasnogovornik Hrvoje Tržić i predsjednik Branko Grubač su rekli nekoliko riječi vezano za 15. Planinarski tjedan, sa čim se sve planinari susreću i što su radili ove i što namjeravaju činiti iduće godine.

bozicstipe5

Nakon nekoliko uvodnih riječi Hrvoja Tržića, koji je također zahvalio posjetiteljima i članovima PD „Krndija“, Gradu Našicama i gradonačelniku Krešimiru Žagaru, sponzorima, Zavičajnom muzeju na čelu s ravnateljicom Silvijom Šokić te medijima, pred našičku publiku stao je i Stipe Božić koji je u punih sat i pol vremena slikom i zvukom objašnjavao što ga je nagnalo da se počne baviti alpinizmom i kako je uspio ostvariti svoj san osvojivši najviše vrhove svijeta Mount Everest, te nešto niži, ali po nekima još opasniji K2.

bozicstipe3

Kako je rekao gospodin Božić, a što se lijepo može vidjeti i u knjizi, Mount Everest, najviši vrh na svijetu je osvojio čak dva puta  i to 15. svibnja 1979. godine te ponovo nakon 10 godina, 10. svibnja 1989. godine. Također je uz već spomenuti K2 osvojio i Kangcehenjung, treći najviši vrh na svijetu, bio u velikom broju pustinja, a nalazio se i na sjevernom polu te je sve to i uredno dokumentirao filmom i knjigom.

„Kada ste u tim visokim planinama, čini vam se da prisustvujete stvaranju Zemljine kore. A na vrhu, barem se meni tako čini, kako je čovjek mali, ali s druge strane, opet i velik koji je svojim umom i tjelesnom izdržljivošću uspio se domoći visina, a za to sve ponajprije morate biti dobar alpinist. Ipak, ništa se ne može mjeriti s  dramatičnom borbom za preživljavanje koju sam opisao u knjizi. Iako se u knjizi spominje moj najveći uspjeh u njoj je nažalost spominje i velika tragedija šesteročlane međunarodne ekipe u kojoj sam sudjelovao koja je 1993. osvojila K2. Ovaj zloglasni vrh, drugi na svijetu po visini od 8611 metara, na granici Pakistana i Kine mi je ostao u sjećanju nažalost i više nego osvajanje Mount Everesta. Bili smo, točnije, dotakli smo vrh K2 jer je vrijeme bilo užasno te smo željeli što prije nazad. Prilikom silaska, grupu od nas četvoro zahvatila je oluja, koje su tamo česta pojava te ju planinari s razlogom još nazivaju i Piramidom oluja. Zbog nedostatka kisika, a i zbog drugih stvari koje zahvaćaju alpiniste na tim visinama, Slovencu  Boštjanu Kekec je pozlilo te je to automatski značilo da smo svi ugroženi. Nitko nije želio ostaviti prijatelja, a nismo ga mogli niti nositi. Nakon što je nažalost Kekec stradao, (opisano u knjizi na koji način) i sva trojca smo bili jako loše. Prvo je jedan od nas zalutao, a drugi je dobio velike i opasne smrzotine, dok je treći obolio od snježnog slijepila. Unatoč tome, uspjeli smo se spustiti te preživjeti ovu smrtonosnu uzvisinu. Na onoj visini si tako sam i tada spoznaš mnoge stvari koje ti ovdje u civilizaciji nikada ne padaju na pamet. Nikakva tehnika ili vozilo ti tada ne može pomoći koliko to može u tome trenutku ti sam. Vrlo često dolazi do tako zvane bijele smrti kada alpinist zbog hladnoće bude toliko iscrpljen da osjeća kao da mu postaje vruće te se zna dogoditi i da se počne skidati.“- rekao je među ostalim Stipe Božić koji je naglasio kako na vrhu svijeta čovjek nema vremena za slavlje i da to nije sport kao i svaki drugi u kojima nakon što nešto pobijediš slaviš.

bozicstipe6

„Kada osvojiš vrh, to je samo jedno poluvrijeme. Puno je teže spustiti se nego se popeti, tako da ukoliko si izračunao kako ćeš se popeti na vrh, a nisi ostavio snage za povratak, u velikim si problemima. Mudar penjač je onaj koji najprije razrađuje mogućnost silaska s planine, a tek kasnije kako će se na nju popeti. - rekao je svjetski poznati alpinist Stipe Božić.

Na kraju izlaganja i velikog pljeska publike gradonačelnik Krešimir Žagar je poklonio Stipi Božiću prigodan poklon, dok su mnogi drugi posjetitelji tražili autogram i naravno zajedničku fotku za svoju kolekciju.

bozicstipe2

Nekoliko riječi o planinarskom tjednu rekao je i tajnik PD „Krndija“ Hrvoje Tržić.

bozicstipe4

„Naše društvo već tradicionalno promovira i popularizira planinarstvo kako bi pobliže predstavilo sve aktivnosti i djelatnosti koje se događaju u planini i tako približilo građanstvu, svim ljubiteljima prirode i planina ovu plemenitu aktivnost. Planinarstvo u našem gradu ima dugu tradiciju i bogatu povijest koja se prenosi s generacije na generaciju privlačeći nove ljubitelje prirode i one kojima su planine duhovna i fizička hrana te životni stil budućnosti. Dovodeći brojna poznata imena hrvatskog i svjetskog planinarstva i alpinizma već godinama kroz predavanja, izložbe i promocije uspijevamo dočaravati ljepote naših i svjetskih gorja. Ovaj planinarski tjedan i večerašnji događaj uvod je u proslavu velikog jubileja koji počinje idućom godinom, a to je 55. obljetnica našeg društva i 95 godina organiziranog planinarstva u Našicama U tom tonu nastavljamo i večeras, a trudit ćemo se i u budućnosti jer planinarske aktivnosti pobuđuju u nama najljepše  osjećaje i doživljaje koje želimo podijeliti sa svima vama i nadasve nam čine život ljepšim. Planinarstvo kao vizija, način i filozofija života uključuje i pobuđuje u čovjeku pozitivne vrijednosti kao što su zajedništvo, suradnja, humanost, upornost, odgovornost, snalaženje, preživljavanje, vraćanje iskonu, ljubav i zaštitu prirode, duhovnu katarzu, zdravlje, osjećaj relaksacije, uživanja i percepciju prirode kao majke koja pruža čovjeku apsolutno sve. Tko nije bio u planini, nikad neće dosegnuti osjećaj strasti između čovjeka i prirode, strasti koju treba doživjeti i održavati jer ukoliko nema čovječjeg udjela sve nestaje. Postići apsolutni užitak u nečemu čega smo samo mali djelić, pogotovo kada planinar dođe do vrha uživajući u brojnim vidicima koju mu se pružaju sveudilj na dlanu, jest hedoizam duha i snaga volje. "Koliko daješ planini, toliko će ti se i vratiti." Alpinizam kao ekstremniji oblik planinarstva sigurno ima svojih negativnih strana, ali čovjek tamo gore u božanskim visinama zaista spoznaje sebe kako bi postao bolji u svakom pogledu i dokazao kako ništa nije nemoguće. "Gnothi seauton!" ili "Spoznaj sebe!" zapisano je i rečeno davno. U planini to zaista možemo jer planina i odgaja čovjeka.“ –rekao je u uvodnom govoru Hrvoje Tržić.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.