reklamavelika2015a

planinari

Našički planinari prethodni su vikend uživali u čarima Kleka, legendarne planine Gorskog kotara i izvorišnog mjesta hrvatskog planinarstva gdje je planinarska priča i započela. 

Iako su Našičani bili na Kleku prije dvije godine, uvijek se lijepo  vratiti jer planina uvijek nudi nešto novo. Usnuli div neobičnog oblika pokazao se kao prava planinarska poslastica sa zanimljivim i relativno zahtjevnim usponom kojeg smo uspješno svladali. Unatoč pričama o carstvu vještica koje vladaju gore, to nas nije obeshrabrilo da zaista uživamo u ljepoti kraja koji živi za planinu. Doživljaj je upotpunio prekrasan Ogulin, grad podno Kleka koji nam je pokazao svoje turističko- povijesne ukrase kao što su:  Đulin ponor, jezero Sabljaci te Muzej Ivane Brlić- Mažuranić koja je rođena u tom mjestu.

planinari2

Avanture našičkih planinara u Gorskom kotaru započele su u malom brežuljkastom neselju Vujnovići, nedaleko Vrbovskog. Ovdje smo prenoćili u novootvorenom pl. domu „Kamačnik“ koji je, za inače skromne planinarske uvjete kave vladaju u većini domova, odisao luksuzom i decentnošću. Vrlo ljubazni domaćini trudili su se da se zaista osjećamo kao da smo došli u hotel na ljetovanje. Jutarnje svitanje skrilo je noćnu zavjesu ponad vrbovskog kraja pa smo uživali u  sunčanom sjaju okolnih naselja raštrkanih po brdima. Nakon pozdrava i zahvale na gostoljubivosti, krenuli smo put kanjona Kamačnika kojim prolazi istoimena rijeka. Ondje su nas dočekali rajski prizori potoka čiste i biste pitke vode, žuborenje vode koje odmara dušu, raznolika i bujna flora te debela hladovina šume koja bdije nad kanjonom. Ovdje turisti dolaze upijati prirodu koja čovjeka ostavlja bez daha i van vremenskog konteksta. Poželite da zauvijek ostanete ovdje i sat vam je apsolutno nepotreban. Pomalo nevjerojatne i filmske prizore upotpunjuju mostići iznad rijeke i potočića, a povrh svega prolazi autoput. Cjelokupnu priču zaokružili smo slasnom okrijepom u restoranu ispod kojeg voda žubori i bili smo spremni nastaviti dalje do glavnog cilja. Bio je to naravno Klek, planina o kojoj su ispričane mnogobrojne priče i legende. Planina koja i danas budi maštu izletnika, planinara i domaćeg pučanstva. Zbog svega toga ekipa od devet planinara na čelu s organizatoricom izleta Milenom sve je pomno pripremala kako bi doživljaj za dušu i tijelu bio upotpunjen. Iz malenog mjesta Bjelsko krenuo je naš pohod do usnulog diva. Klek pripada Velikoj Kapeli i ima oblik dugog hrpa strmih strana. Njegova vršna stijena duljine 200 metara i sve ostalo čini ga vrlo atraktivnim i popularnim planinarskim odredištem Lijepe naše. Ovdje su pioniri hrvatskog planinarstva izvodili prve alpinističke uspone. Nažalost, nekolicina njih je i ginula o čemu svjedoči zajednička ploča na kamenu u dvorištu Zavičajnog muzeja u Ogulinu. Klek su počeli istraživati još u 17. stoljeću, a mnogobrojni poznati književnici i pisci ispisali su retke njemu u čast. Njegova vizura danas se nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza i simbol je ogulinskog kraja u svakom smislu riječi. Iznimna flora i fauna, livade i šume čine ga zaista vrlo posebnim i privlačnim svakom planinaru i izletniku. Dok smo ga gledali izdaleka, uživali smo u njegovom neobičnom izgledu o čemu također postoji narodna priča koja potječe još iz slavenske mitologije. Naime, Klek ima oblik posrnulog diva koji okamenjen spava. Vršni oblik čini njegova glava, u sredini izbočen je trbuh, a na kraju uzdignuta stopala čine također izbočene masivne stijene koje se nazivaju Klečice. Priča kaže da se u davna vremena slavenski bog Klek zagledao u ženu vrhovnog boga Peruna gromovnika. Goneći Kleka, Perun mu je ovdje zadao smrtonosni udarac, a Klek je od umora pao i skamenio se. Od krvi iz njegovih žila nastao je klečki potok koji i dan danas teče.

planinari3

Legendarnost Kleka i Ogulina su i njegove poznate priče o vješticama koje žive gore na vrhu i za vrijeme oluja i noći izlaze plešući svoj ples. Naš uspon trajao je oko sat i pol prvo do doma na Kleku koji se smjestio točno na tisuću metara nadmorske. Penjući se, upijali smo svu ljepotu i priče planine dok nas je šuma hladila. Vidici su se otvarali, a informativne ploče su nas obavještavale o važnosti biljaka ovog kraja. Podno doma stoji natpis koji govori o ulasku u carstvo vještica, a goleme stijene  su se već nazirale na samom vrhu. Stigavši do doma, ostavili smo stvari i malo se odmorili. Uslijedili su zadnji dogovori oko odlaska na vrh. Manja ekipa od šest planinara odlučila se popeti na sam vrh Kleka ( 1182 mnv). Uspon je trajao pola sata i bio je relativno zahtjevan jer prolazi kroz stijene pa osim što je osiguran ipak treba i malo umješnosti da se svlada. Na vrhu je slijedilo tradicionalno fotografiranje ispred stiliziranog željeznog križa i uživanje u pogledima koji sežu prema Ogulinu, jezeru Sabljaci, Kapeli i Bjelolasici. Spust je bio oprezan, ali bezazlen, a igre oblaka nagovještavale su oluju koja se ipak nije dogodila. Zanimljivost ovog vršnog dijela su puhovi koji šeću slobodno kod pl. doma poput domaćih životinja, a inače u planini obitavaju i mogu se sresti  i risovi, vukovi i medvjedi. Posljednji dan našeg pohoda, poslije noćenja i pozdrava s domaćinom u domu, bio je rezerviran za obilazak Ogulina i njegovih znamenitosti. Uživali smo u vrtoglavim pogledima u Đulin ponor koji prolazi središtem grada i o kojem također govori legenda još iz doba ratova s Osmanlijama. Nažalost, Zavičajni muzej sa planinarskim postavom bio je zatvoren, ali su neki od nas uživali u obližnjem Muzeju Ivane Brlić-Mažuranić. Na kraju smo otišli do poznatog jezera Sabljaci koje se lijepo vidi s vrha Kleka. Neki su se ondje i okupali, dok su drugi promatrali ljepote ovog bisera ogulinskog kraja. Ovo akumulacijsko jezero je raj za ribiče, kupače, turiste i sportaše.

Još jedan izlet za pamćenje uz upoznavanje predivnih krajolika Hrvatske i uživanje u planinarsko- turističkoj ponudi kako je organiziran naš svaki izlet.  Prekrasni dojmovi ostaju iza nas, a  legendarnom i bajkovitom Kleku ćemo se sigurno opet vratiti.

UMOR PROLAZI, A ZADOVOLJSTVO OSTAJE!

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.