reklamavelika2015a

planinari1

Našički planinari uživali su u odličnom planinarskom vikendu kojeg su pratile fizička relaksacija, psihički odmor i duhovni mir na Samoborskom gorju, dijelu Parka prirode Žumberak kojeg zovu hrvatskim Alpama. Uz prekrasno vrijeme i  ljubazne domaćine treba istaknuti iznimnu šumsku vegetaciju koja je očaravala na svakom koraku.

„Bili smo smješteni u pl domu „Žitnica“ na Japetiću. Vidik s južne strane doma pruža se na cijelo područje Jastrebarskog i karlovačkog područja. Večernja silueta doma obasjana zvijezdama na nebu i svjetlima gradova u podnožju planine odavala je neku drugu životnu dimenziju. Dimenziju koja svakom ljudskom biću izmami osmijeh, sreću i radost uživanja u planini. Svatko tko se okuša u planinarstvu jednostavno se zaljubi u takva mjesta pa se brzo poželi vratiti opet.

Prvi dan pohoda uspeli smo se od pl. doma „Žitnica“ Japetić do kamenitog vrha Oštrc s kojeg pogled seže na čitavo područje Zagreba i okolicu te stijenu Okića . Trebalo nam je gotovo 8 h za 18 km uspona i silazaka. Osjećali smo se kao da kročimo po livadama punim cvijeća jer se zaista sve šarenilo u šumama ovog čarobnog gorja. Drugi dan bio je rezerviran za uspon na sam vrh Samoborskog gorja, Japetić ( 879 mnv ) na kojemu stoji željezna piramida koja je premještena 1960. godine sa Sljemena na Medvednici. Tu smo se odmorili i predahnuli te uživali u pogledima.  Za lijepog vremena s nje pogled seže do slovenskih planina i Alpa. Ovo područje je jedno od važnijih središta paraglajdinga u Hrvatskoj koji krstare vedrim nebom ponad lijepih brdskim predjela. Često puta Zagrepčani, ali i ostali gosti vikendom „bježe“ s asfalta u mirne odaje zelenih samoborskih brjegova koji oduševljavaju svojom florom i faunom.

Priroda, druženje, zdrav život, relaksacija, osmijeh u planini, predivna flora i fauna, ispunjena osjetila, božanski vidici i mir u planini su ono što nas tjera na svaki novi izlet.“

 
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.