reklamavelika2015a

planinari1

U nedjelju se održao treći izlet pod nazivom „Krndijskim stjenjacima“ u organizaciji HPD- a Orahovica.

Po ovogodišnjoj posjećenosti iznenadio je vrlo ugodno jer se ispred orahovačkog jezera okupilo više od osamdeset planinara svih dobnih generacija, više nego prethodnih godina. Sudionici ovog vrlo atraktivnog izleta bili su i  našički planinari, članovi PD „Krndija“.

planinariw

"Čekalo nas je lijepo i sunčano vrijeme, iščekivanje i odlazak na nepoznate dionice Krndije za koje mnogi nisu niti znali da postoje na inače pitomoj planini. Odmah na startu bilo je jasno da nas čeka svladavanje neugodnih i vrlo neobičnih strmina za ovo naše podneblje. Puno puta se moglo čuti slikovito kako na tim strminama i koze „pasu pod ručnom“. Uslijedilo je vrlo teških 11 kilometara zahtjevnog penjanja  i spuštanja po kamenim i stjenovitim masivima te krndijskim šumama. Unatoč tome, većina planinara je uspješno izvršila zadatak uz manji broj odustajanja.  Staza je išla preko sela Duzluk, brda  i stjenjaka Čibger, potokom Tisovac,  Lukovačkim brdom, grebenom Dedovog Nosa, Topličkim brdom,  Duzlučkim potokom, stjenjakom Sokoline i na kraju najljepšim i najstrmijim stjenjakom Rustine koji je visok 58 metara. Mnoga od ovih područja služe penjačima i alpinistima za vježbe penjanja i imaju po nekoliko penjačkih smjerova. Bogatstvo mirne i pitome planine ovdje se isprepliće s bogatim vizurama krških stijena poput onih u dinaridskim područjima. Kako smo se penjali, prekrasan dan otvarao je vidike prema orahovačkom kraju, a cijelo vrijeme nas je pratio šareni i zeleni proljetni ugođaj vegetacije u cvatu, mnoštvo cvijeća i bistrih potoka. U izmaglici se moglo vidjeti čak i do Mađarske. Ispred zadnja dva najteža stjenjaka koje je trebalo svladati, kolona od osamdeset planinara podijelila se u dvije grupe. Većina je otišla lakšom dionicom prema Duzluku i Orahovici zaobilazeći stjenjake. Manja grupa najhrabrijih i najodvažnijih uspinjala se stjenjakom Sokoline i spuštala stjenjakom Rustine. Rustine su osigurane sajlom i klinovima. Prvi dio je najstrmiji i vrlo okomit i tu se opet izdvojila grupica najodvažnijih koji su bili svjesni rizika i spusta na vlastitu odgovornost. Neki su zaobišli okomitiji dio stjenjaka i spustili se njime poprečnim putem koji je također osiguran sajlom. Ovakav način penjanja i spuštanja poznat je npr. u Dolomitima u Italiji i zove se via ferrata, tj. željezni ili klinčani osigurani put. Željni adrenalina, izazova, nadmetanja i zabave ovdje su došli na svoje. Bili smo cijelo vrijeme pod budnim okom HGSS-a  i vrlo pažljivi. Nakon svladavanja svih ovih moćnih prirodnih izazova i ljepota gdje je trebalo izdržljivosti i malo penjačke tehnike, vratili smo se do jezera."

"Radosni i pomalo umorni, ali zadovoljni i vrlo lijepih uspomena, okrijepili smo se i željno iščekujemo ponovni susret s našim stjenjacima. "

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.