bon2017 12

planinari našice 1

Brojnim aktivnostima tijekom godine, PD „Krndija“ Našice predstavlja sugrađanima i gostima čari i bogatstvo planina i planinarstva. U ovo blagdansko vrijeme, došlo je na red  održavanje redovne godišnje Skupštine ovog vrlo aktivnog društva. Donesen je financijski plan i usvojen plan izleta za iduću godinu. Našičke planinare čeka pregršt raznolikih kvalitetnih izleta za svačije ukuse i afinitete. Izdvojit ćemo samo neke planine koje planiraju pohoditi, a to su: Medvednica, Klek, Velebit, Svilaja, Velika kapela, Samoborsko gorje, Maglić  (najviši vrh BIH) Durmitor ( najviši vrh Crne Gore) i Olimp ( najviši vrh Grčke). Uz jednodnevne, mnoštvo je i dvodnevnih i višednevnih izleta, a kruna svega je Olimp u organizaciji HPD-a „Sokolovac“ Požega. Ova planinarska godina bila je vrlo uspješna i  krupnim koracima nastavljamo dalje, rečeno je.

planinari našice 2

Nakon službenog djela, uslijedio je onaj kojeg su svi uzvanici nestrpljivo čekali. Interaktivno predavanje pod pokroviteljstvom Slavonskog planinarskog saveza organizirano je u Gradskoj vijećnici u Našicama povodom svečanog obilježavanja 25- te obljetnice prve slavonske visokogorske ekspedicije pod nazivom Kavkaz 90'.  Od 14 članova ekspedicije, okupilo se njih petero na čelu s vođom Đorđem Balićem iz Osijeka. Od ostalih nazočni su bili: Miljenko Baloković, Miro Mesić, Miro Lay i Šandor Juhas. Cilj ove svečane manifestacije bio je evocirati uspomene na taj važan događaj za razvoj slavonskog planinarstva. Penjali su se Slavonci po značajnim i visokim vrhuncima diljem svijeta prije te godine, ali ovako  visoko cilj nije nikad realiziran organizirano. Cilj je bio Elbrus na 5642 mnv, najviši vrh Europe. Đorđe Balić, voditelj ekspedicije i predavanja, upoznao je nazočne s tijekom mjesec dana duge ekspedicije. Govorio je o samom načinu priprema, aklimatizaciji, opasnostima na tim visinama i vremenskim uvjetima koji su bili zaista teški. Na tim visinama je potrebna i fizička kondicija, spretnost, odricanje, psihička stabilnost i zajedništvo skupine. Pojedini članovi ekspedicije popeli su se gotovo do samom vrha, a na tom putu položili su ispit humanosti i planinarske etike. Naime, pred samim vrhom dogodila se nesreća u kojoj su stradala dva njemačka planinara. Slavonski planinari, iako su bili pred samim vrhom i mjesec dana imali cilj uspon na vrh i velika odricanja, bez oklijevanja su pomogli i spasili teško unesrećene. Čovjek na tim visinama može spoznati svoje granice, kako u fizičkom, tako i u duhovnom, moralnom i u smislu čovječnosti. Zato je planinarstvo posebno lijepo. Balić je naglasio zbog čega se ovaj jubilej upravo slavi u Našicama. Zbog toga što se jedino Našičanin Miljenko Baloković, član ekspedicije i PD „Krndija“ Našice uspeo na vrh Elbrusa kao prvi  i jedini Slavonac na tom vrhu tada. Našice si imale čast da ugoste ove visokogorske penjače. Miljenko Baloković- Fabo je ispričao kako je to bilo biti na vrhu starog kontinenta kao prvi Slavonac i koje poteškoće su ga snašle na -30 celzijusa. Istaknuo je kako je vrlo važno da to čuju i mladi planinari i želja mu je da ga netko od Našičana što skorije nadmaši u visini uspona .

Domaćin i gradonačelnik Krešimir Žagar, i sam planinar, čestitao je svim članovima ekspedicije i zahvalio se na časti da ih ugosti u Našicama.                           

planinari našice 3

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.