bon2017 12

planinari našice planinarenje 1

Članovi PD „Krndija“ Našice sudjelovali su na jubilarnom desetom  izletu po nepoznatim i neoznačnim stazama Papuka pod nazivom „Nepoznati Papuk“povodom Međunarodnog dana planina. Međunarodni dan planina održava se od 2003. godine kada je Generalna Skupština UN-a donijela odluku da se 11. prosinca proglasi danom ukazivanja na potrebu održavanja i očuvanja biološke raznolikosti i značaj planina u održivom razvoju čovjeka. Ujedno se održao i drugi susret planinara Slavonije i Vojvodine .

Svi sudionici ovog pohoda, uključujući i Vojvođane, uživali su u predivnim predjelima prvog geoparka u Hrvatskoj, Parka prirode Papuk, koji je nedavno pod zaštitom UNESCA.  Nekoliko stotina planinara i ljubitelja prirode sastali su se u Voćinu rano ujutro u nedjelju 13. prosinca kako bi iskusili čari Papuka, družili se i sklapali nova prijateljstva. Maglovito jutro prekrilo je voćinsku kotlinu i skrilo brežuljke koji su čekali lake korake veselih i razdraganih planinara.

planinari našice planinarenje 2

Na Papuku se zaista ima toga za vidjeti, osjetiti i doživjeti, a ljubazni domaćini su se potrudili da tako i bude.  Određene su dvije staze, kraća- lakša i duža- zahtjevnija. Kraća je uključivala i turistički obilazak Voćina i trajala je tri sata u duljini pet kilometara. Duža i zahtjevnija staza bila je za one malo odvažnije jer je visinska razlika uspona bila gotovo 700 metara. Krenulo se od jezera Voćin pa preko Smiljaništa i Straže uspinjalo do vrha i vidikovca pod imenom Točak na 887 mnv.  Vjetar je bio uporan, snijeg još netaknut na vrhu, a vidici prema dolini zavijenoj maglom veličanstveni. Na vrhu je i vidikovac s kojeg se pruža pogled na voćinski kraj kojeg je ovaj put skrila magla. Papučka brda obasjavalo je sunce pa je bilo puno toplije nego u samoj dolini. Na vrhu je uslijedilo nezaobilazno fotografiranje i predah te spuštanje iz „divljine“ prema pitomoj slavonskoj ravnici. Na tom putu susreli smo i nekoliko srndaća koji su požurili i pobjegli pred našim fotoaparatima. Staza  je završila na voćinskom jezeru nakon 5 sati i gotovo 16 km uspona i silazaka.  Nakon okrijepe duše i svih osjetila u planini, planinari su prešli na okrijepu  svojih tijela.

Ovaj predivan izlet na Papuku pokazao je svoju važnost i masovnost i koliko planinarima znače planine, a cilj ovakvih druženja  je i osvještavanje građana o značaju planina.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.