bon2017 12

planinari1

U organizaciji Planinarskog Društva „Krndija“ Našice u trajanju od 2.- 8. ovog mjeseca organiziran je XIV. Planinarski tjedan.

Brojnim događajima, promocijama i predavanjima našički planinari već četrnaestu godinu zaredom približavaju sugrađanima i gostima ovaj plemeniti i zdravi način života.

Cilj planinarskog tjedna jest prikazati aktivnosti planinara, popularizirati i promovirati kretanje, boravak u prirodi i ljepote naših planina. Tim povodom upriličeno je u srijedu predstavljanje knjige Đorđa Balića „Jankovac- planinarska priča“. Brojna publika uživala je u predstavljanju ovog mitska mjesta koje već 120 godina podsjeća odakle je krenula slavonska planinarska priča. Đorđe Balić je podsjetio što i danas znači  idilični Jankovac kao izletište, turistička atrakcija u samom srcu Papuka i omiljeno okupljalište brojnih zaljubljenika  u slavonskih šumskih pejzaža. Spomenuo je i ključne osobe u povijesti Jankovca i kako je tekao razvoj planinarstva. Na promociju su došli planinarski gosti iz Osijeka, Đakova i Belišća.

planinari2

Idućeg dana organizirano je predavanje Alana Čaplara, vodećeg publicista Hrvatskog Planinarskog saveza, glavnog urednika časopisa „Hrvatski planinar“, planinarskog vodiča i strastvenog ljubitelja u planine. U prepunoj Gradskoj vijećnici posjetitelji  su uživali u temi „Alpe od A do Ž“, putopisnom predavanju o predivnim i najvišim Alpskim vrhuncima, penjanju na velikim visinama,  slikovitim krajolicima  te povijesnim i kulturnim znamenitostima Alpskih zemalja. Subota je bila rezervirana za sastanak predstavnika Planinarskih saveza, predsjednika Planinarskih društava, povjerenika za planinarske putove, HGSS-a, SPV-a, Turističkih zajednica i Hrvatskih šuma koji se održao na Jankovcu radi  bolje suradnje spomenutih ustanova te kvalitetnijeg označavanja svih planinarskih putova. Istovremeno je tijekom vikenda na Jankovcu održan i tečaj za markaciste- obilježavatelje planinarskih putova s područja Slavonije kojeg je uspješno položilo i steklo licencu 45 planinara različitih slavonskih društava., a među njima i jedna članica PD „Krndija“ Našice.

Tjedan je završio tradicionalnim odlaskom na „Kutjevačko Martinje“ gdje su planinari uživali u hodanju po Krndiji te veselju, pjesmu, plesu i dobroj vinskoj kapljici za koju su se pobrinuli dobri domaćini.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.