reklamavelika2015a

treak1
Vikend iza nas u Parku prirode Papuk i prvom hrvatskom geoparku obilježile su dvije utrke koje su i na taj način privukle mnoštvo trkačica i trkača te promovirale ljepote ovog jedinstvenog dijela Slavonije. Ovi događaju pokazuju iznimnu mogućnost sportskog potencijala papučkih terena i to se unazad nekoliko godina pokušava maksimalno iskoristiti.

U subotu je u organizaciji KPS „Baraber“ tima održan Papuk trek i trail, popularna utrka u kojoj je cilj proći nekoliko staza različite duljine i zadanih  kontrolnih točaka u prirodi i pritom treba paziti na orijentaciju koristeći planinarske ili neke druge puteve. Neki tereni dozvoljavaju trčanje, a na najtežim dijelovima se i hoda i uz to treba biti skoncentriran i na kartu kako bi se pronašle kontrolne točke koje se moraju obići zadanim redom. Mnoštvo trkača bilo je podijeljeno u tri kategorije. Prva je bila uvjetno najlakša, Active kategorija u kojoj je trebalo pretrčati 12 km dužine uz visinsku razliku 600 metara. Druga je bila srednje duga, Challenger kategorija s 25 km dužine i 900 metara nadmorske i treća ujedno najteža, Ultra kategorija koju su odabirali samo najhrabriji i najspremniji s 1500 metara razlike u nadmorskoj visini i 35 km  dužine staze. Ove godine sve  utrke su krenule iz Velike i pratile planinarske puteve južnog Papuka. Prošle godine start je bio u Našicama. U posljednje vrijeme u nas je vrlo popularan treking i trail koncept utrka i uz idealne terene kao što su Krndija i Papuk sve više dobivaju na značenju i postaje prepoznatljive. Od mnoštva trkača, bilo je tu i naših sugrađana. Nastupili su: Željko Kanđera, Mijo Benković, Goran Špehar, Krešimir Žagar, Damir Raich  i Dražen Vrabac. Nastupili su u različitim disciplinama, od active do ultre i uspješno prošli zahtjevne staze. Posebno treba izdvojiti rezultat Krešimira Žagara koji je bio sveukupno drugi u challenger kategoriji na 25 km s rezultatom 2 h i 12 min što je više nego odlično za ovako zahtjevan teren.

treak2

U nedjelju je održan treći Papučki cener, tj. utrka na 10 km koju mnogi karakteriziraju kao najtežu trku u Slavoniji. Taj dan održala se ujedno i planinarska manifestacija od Velike preko Lapjaka do Anđine barake na Papuku. Povod ovim događajima je sjećanje na 11 poginulih branitelja upravo kod prijevoja ceste Velika- Jankovac u prosincu 1991. godine. Utrka je startala ispred zgrade uprave Parka prirode Papuk u Velikoj, a cilj je bio kod Anđine barake. Organizatori i domaćini bili su djelatnici Parka Prirode, PD „Mališćak“ Velika i Run Croatia. Vrlo zahtjevnu makadamsku stazu sa startom na 260 metara nadmorske visine i ciljem na 870 metara prošlo je sedamdeset trkačica i trkača. Trkače je dočekalo maglovito i kišno vrijeme i 9 kilometara konstantnog uspona. Od Našičana uspješno su nastupili: Barbara Horvat, Tihomir Kolembus i Hrvoje Tržić.

treak3

Papuk je opet pokazao sve svoje potencijale i privukao brojne zaljubljenike u trčanje koji su se upoznali i s prirodnim i turističkim prednostima i ljepotama ovog bisera. Aktivan odmor u prirodi postaje sve veća potreba i to se pokazuje po masovnosti iz utrke u utrku.

Fotografije preuzete s Facebook stranica Treking liga i Papučki cener

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.