bon2017 12

maraton1

U nedjelju je održan 21. Ljubljanski maraton, najveća i najatraktivnija trkačka  manifestacija u Sloveniji, ali i jedna od najpopularnijih u regiji.

Mnoštvo trkača iz brojnih zemalja došli su u Ljubljanu kako bi promovirali sport, zdravlje i zajedništvo različitih generacija trkača. Iako različitih pojedinačnih motiva, svi su imali i jedan zajednički, a to je uživanje u odličnoj organizaciji i upoznavanje turističke strane Ljubljane. Trčanje dugoprugaških utrka  u velegradima pruža tu privilegiju da spojite ugodno i korisno i upoznate grad te njegove  kulturno-povijesne znamenitosti na jedan drugi način. Masovnost, adrenalin, kolege trkači, prijave, pozitivna nervoza pred start, čekanje pucnja za start su samo neke od značajki svake utrke. Treba naglasiti razliku između velikih utrka i manjih intimnijih utrka gdje nastupa manje trkača. Neki odabiru ona manje  gdje gotovo svatko svakog zna, dok se drugi odlučuju za one s nekoliko tisuća trkača radi bolje organizacije. Pravila za odabir nema jer sve ovisi o osobnim preferencijama, a prolaskom kroz cilj i dohvaćanjem vlastitog ispunjava se san. Budući da se u nas neke trke organiziraju prvi puta i još je sve u povojima, greške se događaju, ali bitno je da se trkačka groznica proširila. Ispunjenjem cilja trkač svaki put pobjeđuje sebe i pomiče granice.

maraton2

Glavna utrka u Ljubljani bila je ona maratonska uz utrku na 10 km i polumaraton. Cijela ljubljana živi za ovaj događaj, a dodatni motiv trkačima su građani koji ih borde cijelom dužinom utrke i stvaraju odličnu navijačku atmosferu. I ovog puta Našice su imale svog predstavnika, a to je Mijo Benković koji je istrčao maraton (42, 195 m) s odličnim rezultatom za 3 h i 49 minuta. Mijo je dugogodišnji natjecatelj u dugoprugaškom trčanju i često ga se može vidjeti kako obilazi trkačke terene i trenira u Našicama. Sudjeluje kako u cestovnim, tako i u trail utrkama i orijentacijskom trčanju. Član  je KPS Baraber Extreme Teama iz Belišća, zaljubljenika u pustolovne sportove. Primjer je kako godine ne igraju ulogu kako bi se postigao dobar rezultat i održalo psihofizičko zdravlje i poboljšala kondicija pa mu na tome mogu zavidjeti i mnogo mlađi.

Trčanje kao sport nadilazi dimenzije nemogućeg i svakodnevno uči kako snažnom voljom tijelo sprema često iznenađenja pa nije ni čudo što ljudi srednje i starije generacije trče maratone i tako se održavaju vitalnim. Što vas sprječava da se pokrenete i da vam trčanje postane svakodnevica? Predrasude, barijere i strah su samo u našim glavama.

Foto: Facebook
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.