reklamavelika2015a

branko1

U 70 godina starom Zagrebačkom hotelu Esplanade u petak 25.09.2015. po prvi puta u Europi, organizirana je 6. u nizu svečanosti prijema novih laureata u Taekwondo Kuću slave (Hall of Fame). Prethodne svečanosti organizirane su: 2007. i 2009. u New Yorku (SAD), 2011. u Kukkiwonu – Seul (Južna Koreja), 2013. u Las Vegasu (SAD) i 2014. u Teheranu (Iran). 

Idejni tvorac i pokretač ovih sportskih događanja svjetski poznati natjecatelj i osvajač brojnih turnira u kontaktnim sportovima iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, gosp. Gerard Robbins. Kao osnivač i izvršni direktor Taekwondo Hall of fame, Gerard Robbins u uvodnom je obraćanju uzvanicima izjavio: “Zadovoljan sam da smo kao institucija svake godine sve bolji i da se trudimo držati razinu kvalitete u skladu s najvišim svjetskim standardima, kako to rade slične institucije diljem svijeta.  Usprkos velikom broju nominacija, a s obzirom na to da je sam kriterij izbora jako strog, stručni ocjenjivački sud odlučio je da samo 5 počasnika iz RH zaslužuje prijem u Taekwondo Hall of fame, a dvojica kolega će dobiti posebno priznanje. Raduje me da večeras mogu biti u društvu počasnika koji su pristigli iz cijelog svijeta u Vašu prekrasnu zemlju koja ima bogatu tradiciju u oblasti borilačkih vještina i taekwondo sporta.”

branko2Posebno priznanje gosp. Robbinsa dobili su taekwodno instruktori Tihomir Horvat 7. DAN i Branko Leš 6. DAN kojima je ova nagrada samo potvrda za njihov dugogodišnji rad i trud. Zanimljiva je činjenica da je ova nagrada na isti dan uručena treneru i učeniku. Naime Branko Leš je svoje prve taekwondo korake započeo 1967. godine u Njemačkoj kod Kwon, Jae-Hwa (koji je doajen taekwondo sporta u svijetu!!!!) sve do 1978. godine kada se vratio u Zagreb gdje osniva svoj prvi klub "SAVA", današnji TK "MAKSIMIR". U tom periodu na svoj taekwondo put kreće mladi i ambiciozni Tihomir Horvath koji je tijekom '90-tih godina u istom klubu počeo raditi kao trener i mijenja ime kluba u "Maksimir". Tihomir Horvath danas je nosioc 7.DANA, bio je izbornik Hrvatske taekwondo reprezentacije  i osvajač brojnih medalja. U isto vrijeme Branko na drugom kraju države, u Našicama, zajedno sa Krunoslavom Jurićem osniva novi klub "Tigar" koji je djelovao do 1999.godine. Nakon toga suradnju započinje s Anom Kalman 3.DAN i 2005. god.,osnivaju taekwondo klub "Našice" koji je prvotno bio sekcija TK Maksimira, a od 2013. god. započinje kao klub.Kažu da je učitelj dobar onoliko koliko je njegov učenik bolji od njega, a jučerašnji je događaj samo potvrda te izreke.Tijekom svih ovih godina Branko Leš nesebično je svoje znanje prenosio na mnoge generacije mladih ljudi od kojih su neki postigli zavidne rezultate. On je jedan od prvih pionira taekwondo-a u Hrvatskoj, čiji su trud, odricanje, učenje i nesebičnost ovim priznanjem nagrađeni. Jer ući u Hall of Fame bilo kojeg sporta nije mala stvar.

branko3

Od hrvatskih imena počasnika nikoga ne treba posebno predstavljati pošto su to osobe koje su u taekwondou i sportu na različite načine prisutne dugi niz godina. Ovo najviše svjetsko priznanje dobili su:  gosp. Petar Mijić, prof. dr. sc Dragan Primorac, doc. dr. sc. Dražen Čular,  prof. dr. sc. Franjo Prot, Anto Nobilo i zapovjednik specijalne postrojbe policije Slavko Jereb kao osoba zaslužna za razvoj taekwondoa u Istri. Teret organizacije ovog događanja s hrvatske strane ponijeli su direktor za europu Hall of fame Miroslav Brežan i nezaobilazna Svjetlana (Kana) Gvozdić bez koje ove priredbe u Hrvatskoj ne bi ni bilo. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.