bon2017 12

kosarka1a

Počeci košarkaškog športa u Našicama datiraju od 1964. godine kada je u velikom parku grofa Pejačević izgrađeno košarkaško igralište. Nedugo iza toga u bivšoj Sokolani postavljene su table s koševima. Košarka je ušla u program rada tadašnje osnovne i srednje škole da bi 18.ožujka 1973. godine održana osnivačka skupština košarkaškog kluba „NAŠICE“. Godinu kasnije klub se uključuje u redovit sustav natjecanja republičke lige Istok, utakmice odigrava na vanjskom igralištu i športskoj dvorani današnje osnovne škole Dore Pejačević. Otvaranje nove dvorane OŠ Kralja Tomislava počelo je utakmicom košarkaša prvoligaša Osijeka i Našica.

 

Našički košarkaši trenutno igraju B1 ligu a prethodno su, iako drugoplasirani, zbog financijskih problema istupili iz A2 lige. Za ovih četrdeset godina klub se natjecao od međuopćinske do A2 lige (drugi rang), u kojoj je jednom završio na drugom mjestu (iza Virovitice - igrala kvalifikacije za prvu ligu). Drugi uspjeh bio je prije nekoliko sezona kada su u istom rangu bili jesenski prvaci.

kosarka3a

U ovih četrdeset godina našički su košarkaši odigrali nekoliko prijateljskih međunarodnih utakmica (Olimpia Firenca, Spartakus i Polonia  Poljska) i hrvatskim prvoligašima Oriolikom iz Slavonskog Broda, Osijekom, Cibonom  i Vrijednosnicom Darda. Godina 1982. (25.6.) ostat će upisana zlatnim slovima u povijesti našičke košarke - na asfaltu rukometnog igrališta (Sokolana) igrali su s Cibonom koju je vodio legendarni Mirko Novosel a u čijoj je momčadi bio igrao Krešimir Ćosić. I evo baš je on, koji je ponikao u Zadru, na neki način povezan s događajem koji će se dogoditi 21.listopada 2013. godine - njegov i naš Zadar igra u Našicama.

 

Tko je Zadar ?!

O njemu se puno toga zna i može saznati na njegovoj klupskoj stranici. Da ne ponavljamo radi se o nekadašnjem jugoslavenskom prvaku a u današnjoj Hrvatskoj dvostrukom državnom prvaku i osvajaču naslova pobjednika Kupa. U sezoni 2002/03  osvojio je prvo mjesto u Goodyear ligi. Do drugog naslova prvaka Hrvatske došli su 2007/ 08. Zadnjom utakmicom sa Splitom oprostili su se od dvorane i legendarnih Jazina te, nakon četrdeset godina, preselili u novo zdanje dvorane „Kešimira Ćosića“ na Višnjiku. Trenutno Zadar igra ABA ligu a u Našice dolazi poslije gostovanja u Beogradu.

kosarka2a

Kako je došlo do utakmice Našica i Zadra ? 

Utakmicu je dogovorio predsjednik KK Našica Zdravko Vukić za vrijeme boravka u Zadru, gdje se nalazio promovirajući svoju knjigu " Sve za Hrvatsku", a čija se radnja događa upravo u gradu košarke - Zadru. Želja uprave kluba bila je da se povodom 40. Godišnjice kluba odigra utakmica s atraktivnim prvoligašem te je Zadar odličan izbor kao i da našim igračima bude dobar motiv za daljnje natjecanje. Vrijeme je da se košarka, na simboličan način, vrati u grad a to je i poziv mladima da se uključe u rad kluba - ističe predsjednik KK Našica Zdravko Vukić

kosarka4a

 

kosarka5a

 

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.