banner izzy2016

vino1

U čast sv. Martina, na imanju obitelji Marijana Reslera, udruga Voćara i vinogradara Našica, ovog je vikenda održala tradicionalno druženje.

Iako je vrijeme bilo vrlo hladno, uz ledeni vjetar, to nije niti malo omelo zaljubljenike u dobru kapljicu koja je itekako dobro sijela nakon kriške luka i pečenu svinjetinu. Upravo zbog druženja, ali i podsjetnika što se sve događalo u ovoj godini koja je na izmaku, udruga se tako već 7 godina za redom sastaje na gospodarstvu Resler.

Uz veliki broj članova, predsjednika udruge Darka Cerkovskog te posebnog člana vinskog biskupa Josipa Broza, i ove je godine na okupljanju bio i našički gradonačelnik Krešimir Žagar.

vino3

Prije svega, par riječi o ovoj tradiciji rekao je predsjednik Udruge Darko Cerovski koji je među ostalim istaknuo da se ova ceremonija organizira i zbog krštenja mošta u vino, ali i da se ne zaborave stari običaji u kojima de vinogradari i voćari okupljaju na kaju godine te degustiraju mlado vino.

vino4

„Tijekom svih ovih godina koje pratimo možemo reći da je svaka specifična. Nismo zabilježili dvije iste vinogradarske godine. I ova je također bila posebna, od ranih proljetnih mrazeva pa do obilnih oborina tijekom čitavog ljeta. Dakle, trebalo je posvetiti maksimalnu brigu vinogradu i znanje te pronaći pravi način zaštite. Dovoljno je bilo samo jednom pogriješiti da se izgubi dosta uroda.  Ono što se sačuvalo u vinogradu unijelo se u podrum i nadam se kako će vino biti dobro.“ – rekao je Darko Cerovski.

Nakon početnog druženja i kapljicu domaće rakijice, koja je sigurno ugrijala mnoge prisutne, započeo je i glavni događaj, ceremonija krštenja mošta u vino. Nju je na svoj vrlo veseli i interesantan način izveo vinski biskup Josip Broz uz budno oko ministranta Alojza Juga i kuma mladog vina Ivana Mrak.

vino2

„Mošte! Ja te krstim u vino u ime onoga koji te je proizveo i u ime svetog Martina i duha od kojega mošt kuha. Evo ti soli, da od tebe glava nikoga ne boli. Mir budi uvijek s tobom da budeš navijek pun duha, jakosti i svijetlog obraza, da se ne stidiš hodati ni ulicom, ni cestom, ni kanalima, da ne kloneš pred policijom i njihovim promilima, već da ostaneš u dobrim odnosima sa svima onima koji cijene sve ono što im pružaš, a dobro znamo da to nije užas već blagoslovljeno stanje koje priušti tvoje imanje. U to ime dignimo čaše i ispijmo vino u zdravlje naše.“- rekao je među ostalim Josip Broz, dok su svi nazočni nakon toga podignuli čaše pune vina u zrak i nazdravili.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.