banner izzy2016

Našice – Proslava Martinja u vinogradu obitelji Resler

Tradicionalni šesti put za redom Udruga voćara i vinogradara Našice na obiteljskom gospodarstvu gospodina Marijana Reslera, na svoj jedinstven način proslavila je dan Martinje.

Radi se o vrlo važnom običaju za svakog vinogradara u kojem se mošt pretvara u vino.

Kao predstavnik udruge par riječi o ovom tradicionalnom okupljanju rekao je predsjednik Darko Cerovski.

„Po šesti put se ponovno nalazimo na obiteljskom gospodarstvu Resler, na kojemu smo održali proslavu Martinja. Naša želja je da se naši običaji nastave iako smo svi svjesni toga da sveti Martin nema veze s ovim, ali kako je to u narodu uobičajeno i mi nastavljamo s istom tradicijom. To je stvarno jedan lijep običaj u narodu  koji će živjeti i ubuduće. Tako smo se i mi danas okupili ovdje kako bismo proslavili jednu uspješnu godinu koja je skoro iza nas. Ovakva okupljanja su, osim za održavanje običaja i za proslave, odlična i za razmjenu iskustava i da vidimo što je pred nama. Moramo svakako naglasiti kako smo do sada u ovo vrijeme uglavnom očekivali malo hladnije vrijeme, što se ovih dana nije baš tako pokazalo i što sigurno ne odgovara za voćke. I voće, a tako i vinova loza, morala bi doći u stanje mirovanja da bi se morala kvalitetno pripremiti za proljeće. Zbog toga se svi skupa nadamo da će ovo „lijepo“ vrijeme prestati, jer ovo vrijeme je sve samo ne lijepo za naše nasade.“ – rekao je Darko Cerovski, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice.

vino4

Uz predsjednika, ovoga puta za nekoliko riječi priupitali smo i vlasnika obiteljskog gospodarstva gospodina Marijana Reslera kod koga se članovi udruge iz godine u godinu okupljaju.

„Za mene je ovo okupljanje šlag na tortu, jer mi je uvijek drago vidjeti svoje prijatelje na okupu u ovako velikom broju i to upravo na našoj velikoj fešti na Martinje. Ove godine smo bez snijega, kako je to do sada bilo i kako po kalendarskoj godini treba biti, pa se iskreno nadam kako se to neće previše odraziti na nasade vinove loze.“ – rekao je kratko Marijan Resler.

Osim velikog broja članova Udruge voćara i vinogradara Našice, „krštenju“ vina i ove godine je bio prisutan gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

„I ove godine naši vinogradari i voćari nastavili su lijepu tradiciju obilježavanja tradicionalnih događanja uz Vincekovo i proslavu svetog Vinka i svetog Martina krštenjem mošta u vino. Na ovakvoj zabavi uvijek se događaju i razni dogovori u kojima se odlučuje o daljnjim aktivnostima koji slijede u udruzi. Baš zbog toga vrlo mi je drago doći te se kao i dosadašnjih godina družiti s njima na ovakvom lijepom događaju.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

vino3

Uz gradonačelnika kao poseban gost, a ujedno i dugogodišnji član udruge nazočan je bio Josip Broz, koji je i ovoga puta vodio glavnu riječ u obredu „krštenja“ vina. Za naglasiti je kako je „tremu“ koju je imao, prije samog obreda uspješno otjerao s kapljicom koju je čuvao uz sebe baš za ovakve prilike.

vino2

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.