reklamavelika2015a

pcelari1a

Nakon strašno loših uvjeta lanjski prinosi iznosili samo 15 do 20 posto od planirane proizvodnje. 

    

U Gradskoj vijećnici u Našicama održana je redovna godišnja izvještajna skupština Pčelarske udruge ''Pčela'' Našice na kojoj je predsjednik Željko Špoljarić rekao kako je prošla godina bila jako loša za pčelare, a koji su i dalje zabrinuti zbog klimatskih uvjeta.

 

- Kroz cijelu godinu vremenske prilike bile su iznimno nepovoljne za pčelare i sve je to utjecalo na medenje, a duga topla zima na trošenje za zimu pripremljenih zaliha meda što je zahtijevalo dodatnu prihranu pčela. Topla zima utječe na pojavu većih površina legla, a u slučaju takvog dužeg perioda može doći do stradavanja legla ili slabljenja pčelinjih zajednica. Nadamo se da do toga neće doći i s nestrpljenjem očekujemo polovicu mjeseca ožujka kada ćemo moći vidjeti posljedice – rekao je Špoljarić i nastavio: - Pčelari su u više navrata davali pčelinje pogače što im je dodatno povećalo troškove. Cijenama naših proizvoda možemo biti zadovoljni, ali s prinosima ne, jer iznose 15 do 20 posto planirane proizvodnje.

pcelari3a

Predsjednik Špoljarić podsjetio je na brojne aktivnosti Pčele u protekloj godini, među kojima treba svakako istaknuti organizaciju 6. mednog sajma, 6. ocjenjivanja sortnih vrsta meda na kojem je dodijeljeno 8 zlatnih, 15 srebrnih i 5 brončanih pčela, dok je cvjetni med Marije Dalšašo proglašen šampionom. Održano je 15. druženje pčelara, a prigodnim predavanjem i izložbom pčelarske opreme obilježeno je 90 godina organiziranog pčelarstva u našičkom kraju. Pčelarska udruga lani je sudjelovala na našičkim manifestacijama Dani vina i turizma, Festival hobija, Dani slavonske šume i Adventski sajam te na sportskom susretu pčelara u Donjem Miholjcu. Predsjednik Špoljarić je zahvalio Gradu Našicama te općinama Podgorač i Donja Motičina na financijskim potporama u ostvarivanju programa rada udruge. ''Od Grada smo dobili 13.333 kune, općine Podgorač 700 kuna, a općine Donja Motičina 500 kuna.Jedan od razloga pružanja potpore radu naše udruge je spoznaja uloge i značaja pčele u prirodi te udruge i pčelara u brizi o pčelama i narušenim odnosima u prirodi'', rekao je Špoljarić, koji je upozorio i na sve prisutniji problem krađe pčelinjih zajednica.

 

Dopredsjednik Antun Dalšašo iznio je program rada za 2015., naglasivši organizaciju studijskog putovanja u Mađarsku, Češku i Slovačku i tradicionalnih manifestacija udruge, izradu pregledne karte stacionarnih i mogućih lokacija za seleće pčele, nastavak rada na izradi monografije, sudjelovanje na gradskim manifestacijama i pčelarskim sajmovima u Gudovcu, Vinkovcima, Beogradu, Novom Sadu i Somboru,  nastavak suradnje s Gradom Našice i općinom Podgorač te unaprjeđenje suradnje s općinama Donja Motičina, Feričanci, Đurđenovac i Koška.

pcelari2a

Uz gradske dužnosnike predvođene gradonačelnikom Krešimirom Žagarom i  predstavnike pčelarskih udruga iz Osijeka, Valpova, Donjeg Miholjca, Orahovice, Voćina i Levanjske Varoši, našičke pčelare pozdravio je i tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza Tomislav Gerić, koji je istaknuo odličnu suradnju te je posebno pohvalio rad udruge. 

pcelari4a

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.