banner izzy2016

pcelari
DONJA MOTIČINA – U sklopu 18. druženja članova Pčelarske udruge Pečala Našice i njihovih obitelji na Etno imanju Ribnjaci Peršić u Donjoj Motičini, dodijeljena su priznanja za kvalitetu ovogodišnjeg meda, a prema rezultatima postignutim na 9. ocjenjivanju meda našičke pčelarske udruge. Ukupno je ove godine ocijenjeno 50 uzoraka meda, a proglašeno je 14 zlatnih te po 18 srebrnih i brončanih dobitnika. Priznanja najboljim pčelarima uručili su dogradonačelnik Krešimir Žagar i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje meda, dr.sc. Zlatko Puškadija s Poljoprivrednog fakulteta u Osijek, inače predsjednik Katedre za pčelarstvo, zoologiju i zaštitu prirode.

Predsjednik ocjenjivačke komisije Zlatko Puškadija izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje postižu našički pčelari.

"Možemo reći da je i ovo ocjenjivanje odrađeno rađeno po odredbama koje propisuje Hrvatski pčelarski savez struke, znači pravilima struke. Ovih devet godina primjećujemo jedan veliki napredak kod pčelara. Prvih godina bilo je tu nečistoća, nepoznavanja dekristalizacije meda i nepravilnosti u pakiranju. Bilo je puno više vlage u medu nego što pravilnik dopušta. Na ovom natjecanju, međutim, nije bilo uzoraka koji su imali nečistoća i veću vlagu nego što je dozvoljeno." – rekao je Zlatko Puškadija te naglasio kako su pčelari usvojili sva pravila dobre pčelarske prakse što se tiče obrade, prerade, pakiranja i skladištenja meda.

Predsjednik Pčelarske udruge Pčela Željko Špoljarić zadovoljan je bio kvalitetom, ali ne i brojem pčelara koji su sudjelovali u ocjenjivanju.

"Što se tiče kvalitete, ona je dobra i nema razloga da budem nezadovoljan. Međutim, premalo je članova sudjelovalo. Imamo 103 člana, a na ocjenjivanje med je dalo njih 26. Zadovoljniji bih bio da je bilo 50 uzorka od 50 članova. Morat ćemo nešto učiniti da veći broj članova sudjeluje u ocjenjivanju. Kvaliteta nije upitana, međutim, premalo je članova sudjelovalo i ne mogu biti zadovoljan." – bio je kategoričan Špoljarić. Dodao je da postoje objektivni i subjektivni razlozi slabog odaziva. ''Rujan je mjesec kada je puno aktivnosti i unutar udruge, ali i naši članovi imaju svojih privatnih obveza. Sigurno da rok, odnosno jedan dan kada treba donijeti uzorak nije dovoljan te ćemo morati produžiti taj rok. No, malo je tu i lijenosti i pasivnosti članova, koji nisu svjesni višestruke koristi sudjelovanja na ocjenjivanju meda'', zaključio je Željko Špoljarić.

Tradicionalno proglašenje najboljih proizvođača meda, Pčelarska udruga Pčela organizirala je uz podršku Grada Našica, koji je bio pokrovitelj svečanosti dodjele priznanja. Dogradonačelnik Našica Krešimir Žagar naglasio je u pozdravnom govoru kako će Grad i ubuduće financijski pomagati rad pčelarske udruge. Za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika Krešimir Žagar se angažirao da pčelarska udruga dobije prostorije za rad i zbog tih zasluga je proglašen počasnim članom PU Pčela Našice.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
Pinterijeri

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.