reklamavelika2015a

pcelari2

U Gradskoj vijećnici u Našicama održana je redovna godišnja izvještajna skupština Pčelarske udruge Pčela Našice. Uz članove, skupštini su nazočili gradski čelnici te predstavnici pčelarskih udruga. Na samom početku skupštine, predsjednik udruge Željko Špoljarić, u izvješću o radu, istaknuo je najznačajnije aktivnosti provedene tijekom 2016. godine.
Udruga broji 96 člana od kojih je 16 žena, spomenuo je Špoljarić, i ustvrdio kako je početak prošle pčelarske godine bio izuzetno uspješan, ali su kasniji vremenski uvjeti negativno utjecali na pčelarsku proizvodnju pa i same pčelinje zajednice koje su zimski stadij dočekale znatno oslabljene, a stvarno stanje pčelinjih zajednica bit će poznato na proljeće.

- Pčelarska godina počela je dobro, povoljnim vremenom u proljeće. Međutim kada je trebala da dođe paša bagrema, koja je najvažnija na našem području, pogodilo nas je loše vrijeme, odnosno mraz. Kada je bagrem cvjetao bilo je dosta hladnih noći, tako da bagrem nije medio. I u drugoj polovini godini vremenske prilike su bile izuzetno nepovoljne. U dugoj i toploj jeseni pčele su trošile zalihe meda pripremljene za zimu, što je zahtijevalo dodatnu prehranu pčela - rekao je predsjednik udruge Špoljarić. Napomenuo je kako su zimski stadij pčelinje zajednice dočekale znatno oslabljene i da su mogući gubici na pčelinjacima, a vidjet će se u drugoj polovici mjeseca ožujka.

U prošloj godini Udruga se predstavila na manifestacijama koje su organizirali grad Našice i Turistička zajednice, a organizirala je 17. tradicionalno druženja našičkih pčelara te 4. sportsko natjecanje između valpovačke, miholjačke i našičke pčelarske udruge. Organizirana su i studijska putovanja na sajmove u Sombor i Zagreb.

pcelari1

Špoljarić je naglasio da su pčelari su prošle godine dobili potpore Grada Našica i Općine Podgorač, a vjeruju da će im gradske i općinske vlasti i ove godine pomoći u radu.

Na skupštini su razmatrana i usvojena izvješća o radu Nadzornog odbora te financijsko izvješće za prošlu kao i program rada i financijski plan za 2017. godinu. Prije svega, pčelari bi što prije željeli zaboraviti prošlu pčelarsku godinu u kojoj su im prinosi meda podbacili. U planu im je, naglasio je dopredsjednik udruge Antun Dalšašo, nastaviti raditi na unaprjeđenju primjene dobre pčelarske prakse, organizirati tradicionalna događanja i sudjelovati na drugim manifestacijama, posjetiti sajmove u Zagrebu, Gudovcu, Beogradu, Novom Sadu i Somboru te ostvarivati suradnju sa Županijskim pčelarskim savezom, Veterinarskom stanicom Našicem, pčelarskom sekcijom u OŠ kralja Tomislava Našice. U planu im je nastavak uređenja okoliša zgrade u koju im je na raspolaganje stavio Grad Našice, a u kojoj prostorije ima i Udruga voćara i vinogradara te Udruga starih športova Slavonac.

Našičkim pčelarima mednu godinu i uspješnu rad u 2017. godinu, među ostalima zaželjeli su član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza Mario Marjanović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, predsjednik Gradskog vijeća Našica Josip Miletić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Našice Josip Matek, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski, predsjednik Planinarskog društva Krndija Našice Branko Grubač te predstavnici pčelarskih udruga iz Belog Manastira, Valpova i Voćina.  

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.