reklamavelika2015a

koncert osijek nasice 1

Povodom 93. godišnjice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević i 30. obljetnice Osnovne glazbene škole u Našicama u Osijeku je ovog vikenda održan koncert Tomohiro Adachi i Simfonijskog orkestra HNK.

Glavni pokrovitelji ovog koncerta bio je Grad Našice i Osječko – baranjska županija, dok su koncert organizirali OGŠ Kontesa Dora, TD „Dora Pejačević“ Našice, Zavičajni muzej Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice.

Koncert je naravno održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku s početkom u 18 sati, a kao dirigent nastupio je Filip Pavišić, dok su posjetitelji koji su bili većinom iz Našica i koji su došli organiziranim prijevozom u dva autobusa i koji su mogli uživati uz klavirska djela Dore Pejačević i japanskih autora.

Na početku koncerta sve prisutne su pozdravili ravnateljica OGŠ profesorica Marina Kopri, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham, zamjenik župana OBŽ Dragan Vulin i veleposlanik Japana u RH Keiji Ide.

koncert osijek nasice 3

U prvome dijelu koncerta pijanist Tomohiro Adachi svirao je kraće glasovirske skladbe Dore Pejačević i japanskih skladatelja, a u drugom dijelu Simfonijski orkestar osječkog HNK izveo je Koncert za klavir i orkestar u g-molu (op. 33), prvo takvo djelo uopće u povijesti hrvatske glazbe, kojeg je skladala Dora Pejačević. Solist na glasoviru bio je Tomohiro Adachi, a dirigent Filip Pavišić. Koncert je bio iznimno zahtjevan, no Adachi je još jednom dokazao da je pravi virtuoz i da uspješno povezuje besprijekornu tehniku s iznimnim osjećajem za Dorinu glazbu. Jednom riječju, koncert za pamćenje, što je publika nagradila dugotrajnim pljeskom. Treba naglasiti i to da je Adachi cijeli program izveo bez notnih partitura, dakle napamet!

Nakon koncerta članovi TD “Dora Pejačević” sa solistima priredili su publici mali “glazbeni domjenak” u foajeu HNK, sa skladbama iz raznih zemalja, od Hrvatske do Japana, što je bilo posebno iznenađenje za nazočne goste iz Japana i g. veleposlanika. Posluženo je i malo osvježenje, zahvaljujući angažmanu roditelja učenika naše glazbene škole i TD!

koncert osijek nasice 2

 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.