reklamavelika2015a

naslovna fizioterapeut1

Udruga „Fizioterapeut Našice“ kreće sa novim programom „Grupne vježbe za zdravu kralježnicu“. Vježbe se izvode pod vodstvom fizioterapeuta koji radi korekcije i određuje tempo kao i program vježbi. Bitno je naglasiti da sva djeca koja dolaze na vježbe moraju vježbati i kod kuće 1-2x dnevno.

Kako uočiti deformitet? Najbolje je da dijete bude bez odjeće, na 1-2 metara ispred, leđima okrenuto.
Najprije treba pogledati visinu ramena, moguće je da jedno rame bude niže, a samim tim i lopatica sa te strane je nešto niža i malo odvojena u odnosu na drugu.

Skolioza je zakrivljenje kralješnice u latero-lateralnom smislu, odnosno u lijevo ili u desno i to ona zakrivljenost koja se snagom mišića ne da ispraviti.

Simptomi:
- nejednako razvijenu muskulaturu oko kralješnice,

- rebranu grbu uzrokovanu rotacijom rebara kod torakalne skolioze,

- nejednako nivo ramena i kukova,

- asimetriju grudi u djevojaka,

- nejednak prostor između ruku i tijela.

Cilj vježbi je ojačati leđnu i abdominalnu muskulaturu i time povećati stabilnost kralješnice. Jednako važno je i istezanje skraćene muskulature – mišića fleksora zadnje lože natkoljenice (hamstringsa), mišića quadratus lumboruma, mišića adduktora natkoljenice.

Provode se i vježbe na pomagalima (lopta, štap). Poželjno ih je provoditi u grupi zbog motivacije koja je potrebna za što dugotrajnije provođenje terapije. Osim vježbi preporuča se i bavljenje sportom (osobito plivanjem).

Vježbe disanja imaju za cilj povećanje mobilnosti i kapaciteta prsnog koša. Specifične  vježbe povećanja mobilnosti kralješnice

Molimo sve zainteresirane roditelje da prijave svoju djecu kako bi mogli krenuti sa programom.

Ukoliko bude zainteresiranih koji dugo sjede na poslu, imaju problema sa slabošću mišića kralježnice, bolove u leđima, a žele zdravu i manje bolnu kralježnicu neka se prijave te ćemo otvoriti grupu i za njih i za zdravlje njihove kralježnice. 

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.