reklamavelika2015a

putopisi1

U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, sinoć je održano drugo u nizu putopisnih predavanja „1000 dana proljeća“ i „1000 dana ljeta“ poznatog hrvatskog putnika i putopisca Tomislava Perka u Likovnom salonu 1 hotela Park Panolija.

Sve prisutne goste pozdravila je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić te predstavila gosta predavača.

Tomislav Perko započeo je svoje predavanje s pričom o svom posljednjem radnom mjestu gdje je bio broker na zagrebačkoj burzi, te se 2009. godine zadužio i dotaknuo dno života što mu je dalo motivaciju i inspiraciju za životnom promjenom.

Dao je otkaz i počeo raditi kao konobar, ali je također putem internetske društvene mreže couchsurfing pružao putnicima besplatan smještaj i na taj način se upoznavao s različitim ljudima koji su mu davali ideje za buduća putovanja.

Njegovo prvo putovanje bilo je do Sofije, gdje je u jednom danu autostopom prešao 800 kilometara. Htio je napraviti nešto od svojih putovanja, pa je 2010. Godine otvorio facebook profil gdje je objavljivao svoje slike s putovanja i na taj način stvorio interakciju s ljudima. Završio je i na najgledanijom emisiji na Youtubeu, počeli su mu se javljati i sponzori, bio je popraćen medijima. Osim toga, bio je jedan od najistakutijih kandidata za „najbolji posao na svijetu“. Radio je bez radne dozvole u Australiji, volontirao je za besplatni smještaj i hranu, putovao je raznim prijevoznim sredstvima, od vlaka, konja, autobusa do brodice. U Južnu Ameriku je krenuo zajedno sa svojom djevojkom.

putopisi2

Svoju prvu knjigu „1000 dana proljeća“ pisao je 5 mjeseci na Ekvadoru. Objavio ju je putem crowdfunding kampanje, bloga gdje ljudi sami financiraju svoje ideje. Prikupio je 100.000 kuna i objavio prvu knjigu koja mu je prevedena i na engleski jezik. Nakon prve knjige, uslijedile su turneje po gradovima, a u Hamburgu je održao 18-minutno predavanje koje je završilo na Youtubeu s 3 milijuna pregleda.

Nakon uspješnih turneja, otputovao je na Bali gdje je napisao svoju drugu knjigu „1000 dana ljeta“. Ona je izdana putem crowdfundiga kao i prva knjiga.

Najteži dio putovanja bio mu je odlazak iz Zagreba, rastanak s roditeljima, njihovo neprihvaćanje, iščekivanje što će se dogoditi na svakom novom putovanju. Ipak, najdraži dio putovanja bio mu je dolazak njegovog oca u Keniju na aerodrom gdje je otac ostvario svoj san i na neki način dao prešutni blagoslov sinu za njegova putovanja.

Otkaz na zagrebačkoj burzi, motiviralo ga je da krene dalje. Ponekad mu ta putovanja nisu bila ugodna, sve je predstavljalo izazov, usamljenost kada je sam putovao, puno puta se razbolio, no njegova vjera i ustrajnost ga je tjerala naprijed i neuspjeh nije nikada gledao kao moguću opciju.

Za kraj predavanja poklonio je jednu svoju knjigu gošći iz publike nakon čega su uslijedila i pitanja prisutnih gostiju.

Knjige „1000 dana proljeća“ i „1000 dana ljeta“ mogle su se kupiti po promotivnim cijenama.

Ravnateljica Silvija Šokić zahvalila se svima na dolasku, a posebno gostu predavaču na iznimno zanimljivom i poučnom predavanju.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.