reklamavelika2015a

KNJI1

U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice sinoć je u Likovnom salonu hotela Park Panolije održano putopisno predavanje „Armenija-kolijevka civilizacije“. Sve prisutne goste pozdravila je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić te istaknula kako se ovim predavanjem otvara ciklus putopisnih predavanja o raznim zemljama, a predavanje o „Armeniji“ prvo je u nizu. Predavačica Ivana Đuroković upoznala nas je sa zemljopisnim smještajem, poviješću, političkim i međunarodnim odnosima, religiji i kulturi Armenije.

Armenija se na armenskom zove Hajastan, što znači Haikova zemlja, a smještena je na južnom Kavkazu. U Svetom pismu Haik je bio Noin prapraunuk. Velika većina Armenaca, oko 93% kršćanskog stanovništva, pripada Armenskoj apostolskoj crkvi, koja je neovisna crkva unutar kršćanstva. Armenija je prva zemlja na svijetu koja je prihvatila kršćanstvo kao državnu religiju, što se smatra da se dogodilo 301. godine. Vrlo važna i teška sjećanja Armence veže uz Armenski genocid koji je bio sistematsko istrebljenje koje se dogodilo za vrijeme Prvog Svjetskog rata, a najznačajnija godina bila je 1915.. Izvršitelji genocida bili su podanici turskog carstva: agenti i vojnici, ali i obični civili. Sveukupno je ubijeno 1.5  milijuna ljudi. Iako je siromašna zemlja, poznati Armenci poput Andre Agassija, Cher, Kim Kardashian pružaju ogromnu financijsku potporu svojoj zemlji.

knji2

Ova mala planinska zemlja na južnom Kavkazu puna je tajni iz davnina, mističnih samostana i jednostavnih, toplih i dragih ljudi koju vrijedi upoznati.

Predavačica Ivana Đuroković zahvalila se na odazivu, a ravnateljica Silvija Šokić pozvala je sve na naše slijedeće putopisno predavanje „1000 dana ljeta, 1000 dana proljeća „ Tomislava Perka.

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.