bon2017 12

povjest1
Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama organizirala je 9. lipnja 2016. u 19.30 u Izložbenom salonu Zavičajnom muzeju Našice predavanje dr. sc. Yordanke Gesheve iz Sofije (Bugarska) Povijest obitelj Pejačević u Bugarskoj.
Dr. sc. Gesheva radi u bugarskoj akademiji znanosti u Sofiji kao izuzetno cijenjena povjesničarka. Tijekom njezinog višegodišnjeg boravka u Zagrebu, odlično je savladala hrvatski jezik i počela se zanimati za povijesne poveznice Hrvatske i Bugarske. Još 2006. Godine kontaktirala je Zavičajni muzej Našice i počela istraživati povijest obitelji Pejačević u Bugarskoj. Sudjelovala je u pripremi izložbe Likovna baština obitelji Pejačević, koja je otvorena 2013. Godine u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku i za katalog te izložbe napisala važan članak o povijesti Pejačevića u Bugarskoj.povjest2
 
Na sinoćnjem predavanju slikom i tekstom upoznala nas je s prošlošću Bugarske, koja je za vrijeme osmanske vladavine, u razdoblju od gotovo 500 godina, bila izrazito teška. Pogotovo su stradali stanovnici katoličke vjere, a među njih su se ubrajale i obitelji u malome, ali važnom rudarskom i trgovačkom mjestu Čiprovci na sjeverozapadu Bugarske. Pejačevićevi preci tamo su zauzimali važno mjesto u društvenom i gospodarskom životu. Pretpostavlja se da su na te prostore došli iz Bosne i vremenom postali jedna od najznačajnijih plemićkih obitelji. Godine 1688. Upravo su Pejačevići bili na čelu velikog ustanka katolika tog dijela Bugarske protiv osmanske vladavine. No, ustanak je bio ugušen u krvi i nekoliko tisuća ljudi s tog područja moralo je pobjeći prema prostoru današnje Rumunjske (Vlaška, Transilvanija, Banat). U toj seobi bili su i Pejačevići, predvođeni Đurom Pejačevićem, koji je kasnije zauzimao važne položaje u upravi austrijskog carstva na području Bačke. Početkom 18. Stoljeća njegovi potomci i potomci njegove braće postupno će kupovati posjede u Srijemu i Slavoniji. Tako će obitelj Pejačević doći i do Našica.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.